Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska högerpopulister valde toppkandidater för förbundsdagsvalet – ställer upp med personer som står de högerradikala krafterna nära

Från 2021
Uppdaterad 25.05.2021 14:39.
Alice Weidel och Tino Schrupalla.
Bildtext Alice Weidel och Tino Chrupalla.

Det delvis högerextrema partiet Alternative für Deutschland har valt sina toppkandidater för förbundsdagsvalet i september. I en medlemsomröstning föll valet på duon Alice Weidel och Tino Chrupalla.

Det var till slut en klar seger för de två ledargestalterna inom AfD. I medlemsomröstningen fick partiordföranden Tino Chrupalla och förbundsdagsgruppens ledare Alice Weidel dryga 70 procent av rösterna.

De två kandidaterna gäller som representanter för den högerradikala partiflygeln inom AfD.

Inom partiet pågår sedan länge en maktkamp mellan de högerradikala, ledda av Björn Höcke, och de mer moderata krafterna med partichefen Jörg Meuthen i spetsen.

För att uppnå större enighet inom partiet hade man hoppats på att kunna ställa upp med en kandidat från vardera lägret, men det visade sig till slut omöjligt.

De moderata kandidaterna Joana Cotar och Joachim Wundrak fick i omröstningen endast 24 procent av rösterna.

I förbundsdagsvalet 2017 stod AfD för en politisk skräll då man kammade hem 12,6 procent av rösterna och för första gången tog plats i det tyska parlamentet.

Att AfD, som i flera delstater övervakas av den tyska säkerhetstjänsten, kommer att kunna överträffa det här resultatet är det i det här skedet knappt någon som räknar med.

I hanteringen av coronakrisen har partiet haft svårt att hitta en enhetlig linje och i vårens val i de sydvästtyska delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz åkte man på rejäla förluster.

Inom partiet hoppas man nu att valet i den östtyska delstaten Sachsen-Anhalt i början av juni åtminstone delvis ska kunna förbättra utsikterna. Sachsen-Anhalt hör till de delstater där AfD är som starkast och i valet 2016 kammade man hem nästan 25 procent av rösterna.