Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pargas IF spelar i damernas handbollsliga för första gången på 27 år – HC Tallinn välkomnas tillbaka på herrsidan

Damhandbollspelare spelar en match.

Det blir en förändring i de finländska högstaligorna i handboll kommande säsong. Pargas IF tar klivet upp till damligan – samtidigt är HC Tallinn välkomna att spela i Finland även nästa säsong.

Inför säsongen hördes en vilja att stiga till FM-serien från PIF-håll. Föreningens herrlag gav upp ligaplatsen inför förra säsongen, samtidigt som man på damsidan drömde om ligaspel.

Spelarläget på flicksidan såg ljust ut och assisterande tränaren Jessica Ranta-Aho hoppades i Yle Åbolands intervju att de lokala företagen skulle stödja föreningens ambitioner.

Division 1-säsongen blev kort på grund av viruset. Majoriteten av lagen hann spela fem matcher, och PIF låg på en sjunde plats av elva lag.

Nu är PIF-damerna klara för ligaspel. Senaste gången som klubben hade ett damlag i högstaserien var för hela 27 år sedan, år 1994. Piffendamerna vann FM-guld år 1968.

Pargas IF utgör det sjunde laget i nästa säsongs FM-serie för damer. Alla andra ligalag från i fjol fick förnyad licens.

FM-serien för damer 2021/22:

Atlas Vanda
Dicken, Helsingfors
Grankulla IFK
Helsingfors IFK
Kyrkslätt IF
Pargas IF
Sjundeå IF

Säsongen består av en dubbel grundserie, en nedre och en övre slutserie, samt ett slutspel med sex lag. Jumbon spelar en nivåmätningsserie mot division 1-lag.

Också på herrsidan beviljades alla lag licens. Ligan består av sju finländska lag, plus HC Tallinn.

Ett tillstånd från det estniska förbundet krävs ännu för att Tallinn ska kunna göra sin andra säsong i Finland. Förra säsongen tvingades man hoppa av serien med sex matcher kvar att spela, på grund av coronaläget.

Herrarnas FM-serie 2021/22:

BK-46, Karis
Cocks, Riihimäki
Dicken, Helsingfors
Grankulla IFK
HC Tallinn
Helsingfors IFK
Sjundeå IF
Åbo IFK

Säsongen består av en dubbel grundserie, nedre och övre slutserie, samt ett slutspel där sex lag deltar. En nyhet i slutspelet är att också kvartsfinalerna spelas i bäst av fem-format.