Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Orsakerna till att ställa upp i kommunalvalet i Raseborg kan vara många: "Jag lovade att när pappa lägger av, då kan jag ställa upp!"

Ett kommun- eller stadsfullmäktige består av många olika sorts människor. Såväl ideellt, socioekonomiskt som demografiskt. Så även i Raseborg.

Ira Donner från De Gröna har suttit med i fullmäktige, först i Ekenäs, sedermera i Raseborg i 25 års tid. För henne har den blodade tanden aldrig torkat.

- Jag tror att när man en gång blir intresserad är det svårt att tappa intresset. För mig var det intressant när det var nytt, jag visste inte vad som hände bakom kulisserna och kanske på den tiden, för 25 år sedan, fanns det mera kulisser än vad det finns i dag, säger hon.

Ira Donner
Bildtext Ira Donner har suttit på beslutsfattarpost i 25 år.

För Yngve Romberg från SDP i Raseborg är det en nyfikenhet på hur beslutsfattandet ser ut på den andra sidan som lockade att ställa upp som kandidat.

- Jag har jobbat som tjänsteman här i staden i många år och vet ju att det är ett helt annat jobb än att gå den långa beslutsfattarprocessen. Men jag har varit intresserad av politik sedan jag var tio år gammal och intresset bara växte under studietiden, berättar han.

Yngve Romberg i Ekenäs
Bildtext Yngve Romberg vet hur tjänstemannasidan fungerar, men är nyfiken på politiken.

Ragna-Lise Karlsson ställer upp för SFP i Raseborg. Hon har blivit tillfrågad flera gånger, utan att nappa på, förrän nu.

- Min far har försökt få med mig massor med gånger och han har varit med i tre perioder. Förra gången frågade han att nå, ja eller nä och då sa jag att sedan när du slutar så kan jag tänka mig. Och nu ställer han inte upp så då var det upp till bevis, säger Ragna-Lise Karlsson och skrattar.

Ragna-Lise Karlsson i Ekenäs
Bildtext Det kan bli många och långa möten om Ragna-Lise Karlsson blir invald.

När man väl sitter där i fullmäktige, nyinvald, hur ska man egentligen bete sig? 

- Det är väldigt formellt jämfört med möten i nämnderna. Man ska vara väl förberedd. Här i Raseborg har vi våra fullmäktigemöten på måndagar och då brukar partierna ha sina gruppmöten kvällen innan. Då går man igenom ärendena och försöker komma överens, berättar Ira Donner.

Yngve Romberg skulle vilja se mera diskussion under själva mötet.

- Det jag saknar i fullmäktige är att diskussionen ofta visar att man kommit överens ganska långt innan mötet. Besluten är färdiga och den diskussion som förs handlar mer om att föra fram sina egna tankar och åsikter, säger han.

- Jo, men då har ju saken ändå diskuterats i instanserna före, i sektionerna och nämnderna och sedan under partimötet innan, så det är nog helt demokratiskt, inflikar Donner.

Gå modigt upp i talarstolen

Enligt Ira Donner kan det vara hälsosamt att genast erövra talarstolen.

- Jag brukar säga till våra nya att gå upp och ställ dig i stolen och säg någonting. Det behöver inte vara något jättetungt man kommer med, men så man får bort rädslan för det. Ibland är det också så att man känner starkt för ett visst ärende och tycker man har något att tillägga så då ska man gå upp och försöka svänga salen om man så vill, säger hon.

Klart är ändå att det blir mycket att sätta sig in i för en ny beslutsfattare.

- Det låter som mycket möten. Jag hoppas verkligen att det finns någon som kan komma och hålla handen - ens på avstånd - sedan när det börjar och jag råkar vara invald. För det jag har nog ingen aning om hur jag ska bete mig där, men man får säkert lära sig, konstaterar Ragna-Lise Karlsson.