Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin förklarar sig: SDP föreslår inte progressiv kommunalskatt

Från 2021
Uppdaterad 26.05.2021 09:46.
Sanna Marin i plenum
Bildtext Det måste gå att diskutera skatter, tycker statsmininster Sanna Marin (SDP).
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraterna har inte föreslagit en modell där kommunalskatten görs progressiv. Beslut om saken fattas heller inte i kommunalvalet, skriver statsminister Sanna Marin (SDP) i ett debattinlägg i Aamulehti.

En debatt kring kommunernas skatter uppstod efter att Sanna Marin förra veckan i Yles valutfrågning dryftade höginkomsttagarnas ansvar för den kommunala servicen.

Marin sa att höginkomsttagarna inte tar större ansvar för finansieringen av kommunernas service, då beskattningen i kommunerna inte är progressiv.

Marin skriver nu i ett debattinlägg i Aamulehti att hennes parti inte föreslår att kommunalskatten görs progressiv. Vidare fattas beslut om saken heller inte i kommunalvalet.

Finansministeriet har inlett en utredning om framtiden för den kommunala ekonomin. Kommunernas finansiering hör enligt henne hit.

”Vi måste gemensamt dryfta hur kommunernas livskraft och finansieringen av servicen tryggas i framtiden”, skriver Marin.

Vill lindra låg- och medelinkomsttagarnas beskattning

SDP vill enligt Marin lindra låg- och medelinkomsttagarnas beskattning. Samtidigt är det viktigt att trygga en tillräcklig skattebas för finansieringen av välfärdstjänsterna.

Därför måste man enligt Marin vara öppen för en diskussion om hur beskattningen ska utvecklas i framtiden.

Det är enligt statsministern viktigt att folk kan leva på sina inkomster och att de blir med tillräckligt mycket i handen av sitt jobb, sin pension och sina förmåner.

”Genom en rättvis skattepolitik kan man bidra till att se till att så också sker”, avslutar Marin sitt inlägg.

Stötte på motstånd genast från början

Sanna Marins utspel väckte direkt starka känslor. Många lyfte fram den redan nu förhållandevis starka progressiviteten i beskattningen i Finland.

Svenska riksdagsgruppens ordförande, Anders Adlercreutz, sa i ett pressmeddelande att de avdrag som tillämpas i kommunalskatten gör att den redan nu har olika effekt i olika inkomstklasser.

– En progression inom kommunalbeskattningen skulle ytterligare öka den totala progressionen. I stället för att avveckla flitfällor skulle vi skapa dem. Det är totalt fel riktning för Finland, enligt Adlercreutz.