Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF rasar efter VM-arrangörens flaggbyte – flygincidenten i Belarus fick värdstaden att agera: "Vi måste välja sida"

VM-deltagarländernas flaggor i Riga.
Bildtext Den belarusiska flaggan byttes ut mot oppositionens flagga i centrala Riga.

Den belarusiska flygkapningen fick de lettiska arrangörerna av hockey-VM att reagera. Den belarusiska flaggan i Riga byttes ut mot oppositionens flagga – och efter Internationella hockeyförbundets ultimatum tar man också ner förbundets flaggor.

Det var häromdagen som ett flygplan från Aten på väg mot Vilnius tvingades ner i Minsk på order av den belarusiska presidenten Aleksandr Lukasjenko. I huvudstaden greps sedan regimkritikern Roman Protasevitj och hans flickvän.

Årets VM i ishockey skulle från början ha spelats också i Belarus, men flyttades i sin helhet till Lettland efter påtryckningar.

Nu svarar Lettland med en tydlig markering efter de senaste händelserna i grannlandet.

Den belarusiska flaggan har nämligen plockats ned i centrala Riga, där alla de deltagande ländernas fanor finns representerade. I stället har man hissat upp den belarusiska oppositionens flagga.

– Bland flaggorna hissade vi det fria Belarus flagga. Den här flaggan har anförtrotts mig av politiska flyktingar från landet. En flagga som representerar en regim som ägnar sig åt statlig terrorism hör inte hemma i Riga – så vi tog ner den! skrev Rigas borgmästare Mārtiņš Staķis på Twitter.

Tog senare bort IIHF:s flagga

Internationella ishockeyförbundet IIHF gillade inte värdstadens ställningstagande.

I ett uttalande betonade man att den belarusiska regeringens aktioner inte har något att göra med landets hockeylandslag. Förbundet accepterar inte att man utnyttjas för politiska ställningstaganden, och krävde att flaggan byts tillbaka omedelbart.

Belarusiske utrikesministern Vladimir Makei kallade markeringen för "statlig vandalism" på Twitter.

Staķis skrev senare på Twitter om IIHF:s krav. Enligt borgmästaren krävde förbundet att man återställer Belarus flagga – eller tar bort IIHF:s flagga.

Staden valde det senare.

– Vi måste välja sida – ett folk som kämpar om frihet eller en diktator. Vi kommer nu att gå vidare med att ta ner IIHF:s flaggor, skrev Staķis.

Diskussion om artikeln