Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland öppnar upp alltmer efter månader av coronarestriktioner – med negativt test eller full vaccinering är mycket igen möjligt

Från 2021
Två män i munskydd går på gatan i Berlin. I bakgrunden syns en reklamskylt för coronavaccin.
Bildtext Coronavaccineringen har kommit igång i Tyskland. Drygt 40 procent av befolkningen har fått sin första vaccindos.
Bild: ullstein bild - Boness/IPON/ All Over Press

I Tyskland håller coronaläget på att bli betydligt bättre. Sedan ett antal veckor tillbaka minskar antalet coroafall i rask takt och restriktioner, som i vissa fall har varit i kraft sedan i november, har kunnat hävas.

Ett besök i friluftsbadet börjar med ett coronatest. På 20 minuter har jag det intyg som behövs och som i det här fallet garanterar inträde under de kommande 24 timmarna.

Med ett negativt testresultat eller med en fullständig vaccinering börjar mycket i Tyskland igen vara möjligt.

På de allra flesta håll i landet är butiker och uteserveringar igen öppna och till och med resandet börjar komma igång.

Bland tyskarna råder en stor lättnad när de restriktioner som i vissa fall har varit i kraft sedan november, nu småningom lättas och till och med helt slopas.

– Den tredje vågen är bruten, konstaterar också hälsominister Jens Spahn som ändå manar till fortsatt försiktighet så länge som många fortfarande väntar på vaccinering.

700 000 vaccineringar per dag

De tyska coronasiffrorna har sjunkit i snabb takt under de senaste veckorna. I går låg incidenstalet för hela landet redan under 60, när man ännu för en vecka sedan låg på 80 och för två veckor sedan på 115.

Som en bidragande orsak till de sjunkande siffrorna ses bland annat teststrategin med så kallade snabbtest.

Med test i skolor och på arbetsplatser får man ofta fram coronafallen innan det kommer till en omfattande spridning av smittan.

Man räknar nu också med att vaccineringskampanjen så småningom börjar märkas allt tydligare också i coronastatistiken. Efter en långsam start vaccineras nu i Tyskland i medeltal närmare 700 000 människor per dag.

Omkring 40 procent av befolkningen har fått den första vaccindosen och närmare 15 procent är fullt vaccinerade.

Under de närmaste veckorna kommer allt fler tyskar att får sin andra vaccindos, vilket betyder att de som fortfarande väntar på den första dosen får vara beredda på en längre väntan.

Hälsominister Spahn vill samtidigt under sommaren sätta undan vaccin för skolelever, så att skolorna ska kunna återgå till normal närundervisning under hösten.

Diskussion om artikeln