Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns val av ny forsknings- och kulturminister kan orsaka schismer

Från 2021
Uppdaterad 26.05.2021 12:53.
Kuvassa on Keskustan uusi puheenjohtaja Annika Saarikko ja hävinnyt puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Bildtext Blir Katri Kulmuni vald till ny vetenskaps- och kulturminister kan det riva upp gamla sår som uppstod när Annika Saarikko valdes till partiordförande.
Bild: Silja Viitala / Yle

Centern väljer ny forsknings- och kulturminister på onsdag morgon samtidigt som partiet ger sin välsignelse åt partiordförande Annika Saarikko som tar över finansministerposten efter Matti Vanhanen. Valet lär bli tufft, och ex-ordförande Kulmuni kan göra comeback i regeringen.

I morgon bitti samlas Centerns partistyrelse, riksdagsgrupp och partiets två Europaparlamentariker i riksdagshuset för att välja Saarikko till finansminister. Samtidigt väljs hennes efterträdare, den nya forsknings- och kulturministern – en post det stormat kring på sistone.

Många inom kulturbranschen har kallat Saarikko för tidernas sämsta kulturminister och en del har tyckt att hon borde avgå. Många inom kulturbranschen anser att Saarikko prioriterat torvproducenterna framför kulturen i rambudgeten och att kulturbranschen överlag förbisetts under coronapandemin.

Kulturfolket hoppas nu att den nya ministern är en person som både kan och förstår sig på kultur och vetenskap, och som kan försvara dem. För partifolket som väljer minister väger det ändå mer att få in någon med politisk tyngd som tillgodoser olika interna klickar inom partiet. Också varifrån kandidaten kommer spelar roll.

Omröstningen kan bli minst sagt intressant eftersom flera namnstarka personer tävlar om ministerportföljen och valet kan leda till interna schismer inom partiet.

Kolbe kulturfolkets och söderns namn

Om kulturfolket fick bestämma skulle många säkert välja Laura Kolbe, professor i europeisk historia, till ny minister. Kolbe är också nominerad av Centern i Helsingfors. Hon har påverkat i många arbetsgrupper och kommittéer inom kultur och vetenskap. Inom kulturbranschen ser många henne som en person som har både en stark kunskap och förståelse för kultur och bildning – “en av de få bildade inom hela politiken”, heter det.

Kolbe har länge suttit i Helsingforsfullmäktige, men det räcker knappast för en ministerpost. Det är ovaligt att man väljer någon som inte är riksdagsledamot till posten. Dessutom är Kolbe okänd bland centerpartister utanför Helsingforskretsen. 

De två lappländska kretsarna vill få in Centerns tidigare ordförande Katri Kulmuni i regeringen igen, för att få en röst från norr hörd i maktens innersta korridorer. Kulmuni fick gå från ordförandeposten förra hösten under partikongressen i Uleåborg. 

Enligt Iltasanomats politiska kommentator Timo Haapala ses Kulmunis kandidatur i synnerhet i riksdagsgruppen som en provokation med syfte att främst försvaga partiordförande Saarikkos ställning.

Höstens ordförandeval lämnade ett sår inom partiet. Faller ministervalet på Kulmuni finns en risk att motsättningarna och maktkampen dels mellan Kulmuni och Saarikko, dels mellan Kulmuni och statsminister Sanna Marin rivs upp igen. 

Katri Kulmuni i färd att ta av sig sitt munskydd.
Bildtext Faller ministervalet på Katri Kulmuni finns det en risk för maktkamp.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Dessutom minns många säkert fortfarande härvan kring Kulmunis medieträning med konsultbolaget Tekir, som ledde till att hon avgick som finansminister förra sommaren. Den brottsprocess som pågår kan kasta en skugga över henne, trots att hon inte är åtalad. 

Enligt Iltasanomats Haapala tror många inom partiet att Kulmuni själv avsäger sig en kandidatur om hon föreslås som minister imorgon. 

Kamp mellan Kalli och Kurvinen

Andra starka namn som kastats fram är riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen från Södra Österbotten och viceordförande Eeva Kalli från Satakunta valkrets. Ingen av dem har tidigare profilerat sig inom kultur eller vetenskap.

Kalli har varit rådgivare till bland annat dåvarande statsminister Mari Kiviniemi, näringsminister Mauri Pekkarinens specialmedarbetare och medarbetare för EU-kommissarie Olli Rehn. Kalli har också varit vd för Miltton Networks innan hon blev invald i riksdagen 2019. 

Antti Kurvinen och Annika Saarikko i munskydd står vid ett podium med många mikrofoner.
Bildtext Antti Kurvinen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp har stött Annika Saarikko och är en av tippningarna för kulturministerposten.
Bild: Lehtikuva

Kurvinen kan eventuellt påstås ha kontakter inom idrott, som också hör till ministerns ansvarsområde. I Södra Österbotten är nämligen boboll och brottning är en stark del av den lokala kulturen. Eeva Kalli, å sin sida är bevandrad i travkultur via sin pappa, hästmannen Timo Kalli, som länge ledde Centerns riksdagsgrupp.

Den nya ministerportföljen förväntas ändå gå till en kvinna för könsbalansens skull. Å andra sidan är det möjligt att Saarikko nu väljer att belöna Kurvinen som inom riksdagsgruppen har stött henne – och regeringen.

Kommer Kosonen tillbaka?

Medan Saarikko var moderskapsledig vikarierade Hanna Kosonen från Sydöstra Finlands valkrets henne som kulturminister i ett drygt år i början av valperioden.

Kosonen har studerat konsthistoria och har en bakgrund som idrottare på toppnivå. Tidigare sades ministerportföljen som både innehåller kultur-, idrotts- och ungdomsfrågor vara som gjord för henne. Men Kosonen kanske inte har den politiska tyngd som eftersträvas.

Hanna Kosonen på presskonferens.
Bildtext Hanna Kosonen vikarierade Annika Saarikko då Saarikko var moderskapsledig.
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Samma gäller Saarikkos statssekreterare Tuomo Puumala från Mellersta Österbotten, ett namn som också kastats fram. Han behärskar åtminstone ämnet.

Vem som än väljs har stora frågor att lösa. Bland annat hur kulturen ska finansieras i framtiden när Veikkauspengarna ska kompenseras och hur man ska återfå kulturfolkets förtroende.