Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fortfarande får inte fler än 20 personer samlas i Österbotten – sjukvårdsdirektör: "Det går att ordna examensfest med de här rekommendationerna"

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Marina Kinnunen säger att det nog går att ordna examensfester så länge man följer rekommendationerna. Arkivbild.

På grund av det svåra coronaläget i Mellersta Österbotten och också i de södra delarna av landet beslöt Österbottens coronasamordningsgrupp att hålla fast vid rekommendationen om att inte fler än 20 personer ska få samlas på privata tillställningar.

Just nu är coronaläget relativt lugnt i Vasa sjukvårdsdistrikt, inga nya fall rapporterades på tisdag. Innan mötet på tisdagseftermiddagen spekulerades det i att coronasamordningsgruppen skulle vara berett att höja maxdeltagarantalet i privata tillställningar till 50. Men så blev det inte.

- Tyvärr kan det ändra så snabbt att vi tycker att det är bättre riskhantering. Om det kommer nya anvisningar från ministeriet måste vi ta ett nytt möte, men nu tänkte vi att det är bättre att hålla det så här, säger Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt och ordförande för Österbottens coronasamordningsgrupp.

Kinnunen refererar till områden i övriga delar av landet där den indiska virusvarianten spridits snabbt och skapat svåra situationer.

Vi är i slutet av maj och många får snart sin examen, hur tänker du kring examensfester?

- Nog går det säkert att ordna en fest med de här rekommendationerna. Men som sagt, vi har områden där incidensen är över 200 och över 100, så förstås ska man vara noggrann. På THL:s sidor hittar man en rekommendation för att hålla en trygg fest. Just nu gäller 20 personer på privata tillställningar och vi hoppas att alla följer det.

Kinnunen säger att hon tror att så gott som alla hoppas på en lugn och bra sommar, inklusive hon själv.

- Men vi vet inte vad som händer, som vi till exempel såg inom Soite tar det inte lång tid att gå mot det värre men att få det i skick tar tyvärr mycket längre tid. Vi hoppas att det blir en bra sommar.

Det gäller bara att fortsätta orka lite till?

- Ja, jag har sagt det ganska många gånger nu men så är det.

Rekommendationen om att inte samlas fler än 20 personer på privata tillställningar gäller till 13 juni. Rekommendationen att använda munskydd och arbeta på distans gäller i Vasa sjukvårdsdistrikt till den 30 juni.