Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protasevitjs vän och grundare av oppositionskanalen Nexta: Ingen av oss trodde att regimen skulle göra sig skyldig till en internationell terrorhandling

Uppdaterad 25.05.2021 20:38.
Stepan Putilo talar under en presskonferens om oppositionsjournalisten Roman Protasevich framför Belarus ambassad i Warszawa, Polen.
Bildtext Stepan Putilo talar under en presskonferens om oppositionsjournalisten Roman Protasevich framför Belarus ambassad i Warszawa, Polen.

I en intervju med Svenska Yle säger Stepan Putilo, som tillsammans med Roman Protasevitj är grundare av oppositionskanalen Nexta, att han fortfarande är i chock efter söndagens händelser. De hade inte väntat sig att Lukasjenko skulle kidnappa ett civilt passagerarplan för att gripa sin främsta politiska fiende.

Kritiken mot regimen i Belarus har varit enorm efter söndagens incident i Minsk. Aktivisten och journalisten Roman Protasevitj greps efter att ett Ryanairplan på väg från Aten till Litauen tvingats landa i Minsk.

Ordern om att planet måste landa ska ha kommit från landets ledare Aleksandr Lukasjenko.

EU-ledarna har enats om nya sanktioner mot Belarus med anledning av händelserna.

Protasevitj är tillsammans med Stepan Putilo grundare av oppositionskanalen Nexta på snabbmeddelandeservicen Telegram. Kanalen används bland annat för att mobilisera regimkritiska protester.

Nexta och Nexta Live har runt två miljoner abonnenter som lyckas kringgå statliga censurer.

Listade som terrorister i Belarus

På grund av sin kritiska journalistik och regimkritiska aktivitet är Putilo tillsammans med Protasevitj svartlistade av den belarusiska regimen för terroristisk aktivitet. Kanalen Nexta är också förbjuden och listad som en terroristisk kanal i Belarus.

Belarusisk polis kan gripa folk för att de skickar material till Nexta, vilket gör det svårare och direkt farligt att verka som oppositionell i Belarus.

– Folk är nu rädda för att skicka material och information till våra kanaler, säger Putilo till Svenska Yle.

Trots det lyckas många oppositionsaktivister anonymt och tryggt skicka foton och videor om bland annat polisövergrepp i Belarus.

Ingen väntade sig att Lukasjenko skulle kidnappa ett civilt passagerarplan

För tillfället bor Stepan Putilo, precis som många andra aktörer i den belarusiska oppositionen, i Polens huvudstad Warszawa.

Putilo säger att de fortfarande är i chock efter händelserna. Han uppger att han känner sig trygg där han befinner sig, men ändå lite rädd.

– Ingen av oss trodde att regimen kunde gå så här långt och göra sig skyldiga till en internationell terrorhandling och att Lukasjenko skulle kidnappa ett civilt passagerarplan för att gripa sin främsta politiska fiende.

Putilo säger att han ständigt får ta emot dödshot och trakasserier. I många av hoten säger avsändaren att de ska kidnappa honom så att han får möta samma öde som Roman Protasevitj.

Han har anmält många av hoten till den polska polisen. Han säger att det visserligen är skrämmande med hoten, men att han och de andra oppositionsaktivisterna inte har något annat val än att fortsätta sin kamp mot den belarusiska regimen. 

– Det är fruktansvärt, men vi ser inga andra alternativ än att fortsätta.

Diskussion om artikeln