Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fler unga fick rösträtt då kommunalvalet sköts fram: "Svårt då jag bara är lite 18 år"

Desirée Kavander, en ung dam med jeansjacka och ljust hår, står med armarna i sidorna och tittar på en ställning för valaffischer.
Bildtext Desirée Kavander betraktar ställningen med valaffischer, men den ger inte alla svar.

Kommunalvalet i Finland sköts på grund av coronan fram med åtta veckor, från april till juni 2021. Det innebar att bland annat Pargasbon Desirée Kavander fick rätt att rösta, då hon fyllde 18 år i maj.

I kommunalvalet i år får nästan 4,5 miljoner finländare rösta. Och eftersom valet sköts fram så blev det cirka 3 000 fler som fick rösträtt. Den som hinner fylla 18 år senast på valdagen har rätt att rösta i valet.

Till en början hade Kavander tyckt att det var helt okej att hon inte skulle få rösta, då hon tycker att hon inte vet tillräckligt mycket om politik.

– Det var först när jag såg brevet som jag insåg att "Jaha, det är dags att rösta då", men jag har ännu inte bestämt mig om jag ska göra det, säger Kavander.

Visserligen har hon på samhällslärakursen i skolan bekantat sig med de olika partierna, men det känns ändå som ett stort steg att besluta sig för om och hur hon ska rösta.

Desirée Kavander, en ung dam med jeansjacka och ljust hår, står vid en hamn med båtar.
Bildtext Desirée Kavander tycker att de som ställer upp i val borde vara ärligare med vad de står för.

Kavander skulle gärna se att politikerna skulle satsa mer på ungdomar och ge dem mera stöd i dessa coronatider, delvis för att hon själv haft det tungt med allt distansarbete och inte kunnat träffa kompisar som tidigare. Men hon är inte säker på att hon själv skulle vilja vara politiker och försöka få saker gjorda.

Det känns det ändå skönt att kunna göra någonting och ha en röst.

– Det känns bra att jag kan vara delaktig och få besluta hur saker ska bli, samtidigt som det är svårt då jag bara är 18, och inte ens mycket 18 utan bara lite 18 år.

Men det låter lite som att du tänkt rösta?

– Ja, antagligen. Det är inte riktigt klart ännu. Jag bestämmer mig antagligen först en dag före valdagen. Jag tar det som det kommer.

En ung dam med långt ljust hår och en jeansjacka ser på uteaffischer om hur kommunalvalet 2021 går till.
Bildtext Kommunalvalet hålls den 13 juni 2021, med förhandsröstning innan det.

Klicka på bilden här nedanför så kan du lyssna på intervjun med Desirée Kavander.

Förstagångsröstare har svårt att välja - på vem och om de ska rösta
Förstagångsröstare har svårt att välja - på vem och om de ska rösta - Spela upp på Arenan