Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen repade sig efter mardrömsstarten – fick fason på målskyttet och slog Norge med klara siffror: ”Nu såg det avslappnat ut i anfallet”

Uppdaterad 26.05.2021 07:25.
Anton Lundell firar mål.
Bildtext Anton Lundell satte Finlands andra mål i matchen.

De finländska spelarna kan faktiskt stå för kliniska avslut också. Det fick publiken bevis på då Lejonen slog Norge med 5–2 i hockey-VM på tisdagskvällen.

Tredje gången gillt.

Efter två matcher med oroväckande problem i anfallsspelet fick Lejonen igång det offensiva maskineriet på allvar mot Norge i Riga på tisdagen. Men inledningsvis höll det på att gå riktigt, riktigt snett.

Jussi Olkinuora, som fick vakta buren igen, stod för en paradmiss då han skulle passa pucken bakom det egna målet. Pucken gick rakt till Michael Haga, som passade fram en helt fri Mathis Olimb och Norge ledde med 1–0 före matchen hunnit bli två minuter gammal.

Skulle skrällarnas VM fortsätta med en norsk dunderknall? Nej.

Iiro Pakarinen kvitterade ännu före den första periodpausen. I den andra visade Anton Lundell och debutanten Kim Nousiainen att de visst vet hur man skjuter då de i tur och ordning pangade upp pucken i krysset.

– Det är helt seriöst inte så lätt att repa sig från det där. Jag är nöjd med hur killarna hittade tillbaka till vårt spel, säger tränaren Jukka Jalonen efter matchen.

Kortvarig skrämselhicka

I början av den tredje perioden stod Lejonen igen för en rörig inledning – och än en gång lyckades Norge ta vara på läget.

Tobias Lindströms reducering blev ändå en klen tröst då Jere Innala först pangade in en one-timer i power play och Hannes Björninen sen satte en retur för att spika resultatet till 5–2.

Tre av Finlands mål kom av spelare som fick näta för första gången i VM.

– Jag vet inte hur vi ska få puckarna att räcka till då vi måste samla ihop dem alla hela tiden, säger Lejonveteranen Petri Kontiola och ler finurligt. Det hör till att man sparar pucken man gjorde sitt första VM-mål med.

– Men helt seriöst så är det viktigt för killarnas självförtroende att lyckas. Det är ändå killar som spelar i stora roller med ett visst resultatansvar i sina klubblag och det går inte att sticka under stol med att det är skönt att få namnet i poängprotokollet. Men det viktigaste var att vinna. Vi skulle ha nöjt oss med 1–0 också, tillägger han.

"Blir bättre och bättre för varje dag"

En av dem som lyckades sätta sitt första VM-mål – dessutom i sin första VM-match – var Kim Nousiainen. Backen har fått följa med turneringens två första matcher från läktarplats och tog vara på sin första riktiga målchans i debuten.

– Jag kände mig nervös i den första perioden och målet hjälpte absolut till för att få den där darrigheten att släppa. Det har varit tungt att bara följa med från sidan och det känns väldigt bra att få lyckas så här direkt, säger han.

Överlag stod Lejonen för en solid insats i matchen. Spelet snurrade på i den norska zonen i långa perioder och framför allt lyckades finländarna nu skapa flera farliga målchanser.

– Nu såg det avslappnat och bra ut i anfallet. Det var inte många gånger som norrmännen spelade anfall, säger Kontiola.

Finland har nu samlat ihop sju poäng på tre matcher i VM. Det räcker till för en tredjeplats i gruppen bakom Tyskland och Lettland.

VM fortsätter på torsdag med en match mot Italien för Lejonens del.

Resultat:

Finland–Norge 5–2 (1–1, 2–0, 2–1)

1.30 Mathis Olimb (Michael Haga) 0–1

14.24 Iiro Pakarinen (Atte Ohtamaa, Oliwer Kaski) 1–1

21.40 Anton Lundell (Arttu Ruotsalainen) 2–1

25.54 Kim Nousiainen (Jere Sallinen) 3–1

41.13 Tobias Lindström (Mathias Trettenes, Sondre Olden) 3–2

47.17 Jere Innala (Petri Kontiola, Tony Sund) 4–2 pp

53.25 Hannes Björninen (Saku Mäenalanen, Miika Koivisto) 5–2

Målvakter:

Jussi Olkinuora FIN 3+3+7=13

Jonas Arntzen NOR 4+8+9=21