Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern nappade flest röster i de ungas egna kommunalval – Jussi Halla-aho röstkung

Från 2021
Lågstadiebarn röstar i Ungdomsvalet i Helsingfors i maj 2021.
Bildtext Centern blev det populäraste partiet i Ungdomsvalet 2021.
Bild: Salla Merikukka/Allianssi

Om de unga fick välja skulle följande partier bli störst i kommunalvalet: Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna. Det visar resultat från Ungdomsvalet 2021.

Centern fick nästan 20 procent av rösterna i Ungdomsvalet, alltså ett slags skuggval som ordnas för unga i grundskolan, på andra stadiets läroanstalter och inom ungdomsverksamhet.

Centern skulle få sammanlagt 929 platser i kommunfullmäktige om de unga fick välja, rapporterar Yle Uutiset.

Resultatet är överraskande eftersom Yles senaste opinionsmätning visar att Centern har ett stöd på 11,7 procent. I Ungdomsvalet år 2019 kom partiet på fjärde plats.

Närmare 27 000 unga i 150 kommuner deltog i Ungdomsvalet. Totalt 315 grundskolor, gymnasier, yrkesskolor och ungdomsråd deltog.

Centern överraskas av resultatet

Att Centern står som vinnare i Ungdomsvalet kommer som en överraskning för partiet.

– En trevlig överraskning, säger Centerns vice ordförande Petri Honkonen i tv-programmet Yles morgon på onsdagen.

Han tror att Centerns framgång beror på flera saker – bland annat temana ungas välmående och mentala hälsa.

– Den främsta orsaken är antagligen att vi har många kandidater runtom i Finland som är under 30 år. De unga identifierar sig sannolikt med unga kandidater.

Honkonen tror att man kan locka de unga att rösta genom att prata om utbildning, välmående och klimat. Han anser att man borde sänka rösträtten till 16 år.

– De unga bor ofta i sin hemkommun tills de gått ut andra stadiets utbildning. Det är kanske lättare för många att då hitta en nära och bekant kandidat och lära sig rösta och påverka.

Halla-aho flest enskilda röster

Samlingspartiet fick näst flest röster, totalt 19,1 procent. På tredje plats hittas Sannfinländarna med 17,7 procent av rösterna.

Studerandekandidater eller kandidater med lärarbakgrund fick många röster. Bland de 10 kandidater som fick flest röster jobbar sex personer som rektor, lärare eller är studerande.

Flest röster fick Jussi Halla-aho (Sannf) i Helsingfors, Taneli Arosara (Gröna) i Kontiolax och Arttu Vuori (Saml) i Tammerfors.

Halla-aho fick sammanlagt 116 röster, Arosara 79 och Vuori 71.

Jussi Halla-aho.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho går hem bland unga.
Bild: Silja Viitala / Yle

18-åriga Taneli Arosara var en av de populära studerandekandidaterna. Resultatet gjorde honom mållös.

– Om man jämför mig med Halla-aho, så oj, oj ... Mannen i fråga har ändå varit länge med i politiken och sitter till och med i riksdagen, medan jag ställer upp i ett val för första gången. Nog får man bra feelis då de unga litar på en.

Han tror att han är så populär eftersom han redan är nära de unga.

– Jag studerar till ungdomsledare och har gjort mycket arbete i min egen kommun. På det sättet har jag träffat många unga och pratat med dem, också om politik.

Han berättar att många unga kontaktat honom på sociala medier då de hört att han ställer upp i kommunalvalet.

Ungas mentala hälsa i fokus

Medelåldern för de kandidater som de unga röstade på var 46 år. 60 procent av kandidaterna som fick röster var män, 40 procent kvinnor.

En av de viktigaste frågorna för de unga när de röstade var jämnårigas ork under coronapandemin.

– Det är svårt att få tillfälle att gå i terapi nu och det här borde man förbättra enligt mig, konstaterar Erika Luhtanen vid ett gymnasium i Helsingfors.

Hon får medhåll av Gloria Sydänmaa som säger att kandidaterna borde uppmärksamma de unga.

– De unga har haft det svårt under coronapandemin. De ungas mentala hälsa måste bli bättre.

Iida-Stiina Suihkonen säger att det är bra att beslutsfattare tar de ungas åsikter i beaktande.

– Vi vill betona att det finns en skillnad mellan vad unga människor vill ha och hur de vuxna betslutsfattarna vill ha det. De ska inte bara säga att "så här vill unga ha det, så här tycker unga om det här", utan det är bra att fråga unga vad de tycker att är bra.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel Keskusta ampaisi voittoon nuorten omissa kuntavaaleissa, Jussi Halla-aho keräsi eniten henkilökohtaisia ääniä skriven av Tuomo Björksten, Marika Anttonen och Tiina Maria Karppi. Artikeln har översatts till svenska av Märta Nummenmaa.

Diskussion om artikeln