Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Toronto är nära att göra sin bästa säsong sedan 2004 – tjeckiskt solomål då Carolina vann: "Såg att Saros var ganska långt ute"

Uppdaterad 26.05.2021 08:48.
Kalabalik vid Torontos mål.
Bildtext Joel Armia (till vänster) och hans Montreal fick inte håll på Jack Campbell.

Toronto har inte vunnit en slutspelsserie sedan 2004. Nu är man ändå ytterst nära, efter att man nollat Montreal och tagit tredje raka segern. Juuse Saros kunde i sin tur inte stoppa Carolina från att ta sin tredje vinst.

Toronto Maple Leafs och avancemang i playoffs har varit en omöjlig ekvation i många år.

Närmare sagt i 17 långa år. Nu är det klassiska kanadensiska laget ändå väldigt nära att gå vidare till den andra omgången.

Leafs var klar förhandsfavorit inför slutspelsserien mot Montreal, men förlorade den första matchen. Därefter har det blivit tre segrar.

Nattens resultat var klart, Toronto nollade hemmalaget med 4–0.

– Laget jobbade hårt framför mig. Vi höll oss till vår matchplan väl. Det var inte vackert, men vi kämpade till slut, tackade Toronto-målvakten Jack Campbell på presskonferensen. Han stod för sin första nolla i ett NHL-slutspel.

Svensken William Nylander har nätat i varje match i serien. De övriga målen i fjärde matchen gjordes av Jason Spezza, Joe Thornton och Alex Galchenyuk.

William Nylander passar en puck.
Bildtext William Nylander har gjort mål i varje slutspelsmatch i år.

En förlustsvit i starten av slutspelet påverkar inte ändå humöret hos Canadiens.

– Jag tycker att det bara gäller att glömma den här matchen snabbt, slog Joel Armia fast.

– Det är inte över ännu. Det känns som att stämningen i omklädningsrummet är bra. Alla vet att det inte är avgjort och att vi kommer att jobba hårt i nästa match.

Artturi Lehkonen spelade inte i matchen. Montreal-anfallaren åkte på en huvudsmäll i gårdagens möte.

Staals volley avgjorde: "Försökte bara vifta"

Också Carolina har skaffat sig matchboll. I den femte matchen mot Nashville kom avgörandet ett par minuter in i förlängningen.

Brett Pesce slängde en puck från blålinjen och efter att den studsat vid motståndarkaptenen Roman Josis ben slog Jordan Staal in det avgörande 3–2-målet från luften.

– Jag hade tillräckligt med tur, jag hade lätt kunnat bomma den. Jag tror att pucken träffade klubbskaftet, jag försökte bara vifta och fick till en bra studs, mindes Staal.

Jakov Trenin förde Predators i ledning två gånger om i matchen, men hemmalaget Carolina kom ikapp båda gångerna genom Martin Necas.

Tjeckens andra fullträff var en godbit. Necas soloåkte genom planen och kom in med fart i offensiv zon, där han tog den långa vägen runt målet förrän han överlistade Juuse Saros.

– Från början var jag nog inställd på att passa. Jag hade helt bra fart och såg att Saros var ganska långt ute från målet. Då såg jag min chans och lyckligtvis fungerade det, sa Necas.

Saros stod i vägen för 34 puckar i matchen, medan Hurricanes Alex Nedeljkovic klarade sig med 23 räddningar. Inga finländare noterades för poäng i matchen.

– Det är en väldigt tajt serie. Det är mycket lägen i båda ändorna, och i dag lyckades de avgöra i förlängningen helt enkelt, konstaterade Josi.

Carolina-spelare firar seger på isen.
Bildtext Carolina fick fira tredje segern inför 12 000 i hemmapubliken.

Resultat:

Montreal–Toronto 0–4

MTL: Armia 0+0, -1, 15.35

MTL: Kotkaniemi 0+0, +/-0, 12.43

Toronto leder matchserien med 3–1.

Carolina–Nashville 3–2 efter förlängning

CAR: Aho 0+0, +/-0, 18.34

CAR: Hakanpää 0+0, -1, 14.57

CAR: Teräväinen 0+0, +/-0, 19.34

NSH: Haula 0+0, +/-0, 15.32

NSH: Granlund 0+0, -1, 18.10

NSH: Saros 34/37 räddningar

NSH: Tolvanen 0+0, +/-0, 12.25

Carolina leder matchserien med 3–2.

Tips: Missa inte Yle Sportens nya NHL-podd med ett nytt avsnitt varje tisdag! Du hittar podden på Arenan