Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vinnarskallar, växtvärk och söndrade utelampor – miniserie berättar de finlandssvenska EM-spelarnas fotbollsuppväxt

Från 2021
Fotbollshjältarna: min väg till EM - Spela upp på Arenan

Albin Granlund och den sena tillväxten. Fredrik Jensen och bastun som avgjorde utlandsflytten. Rasmus Schüller och växtvärken efter stjärnförväntningarna. Samt Tim Sparv och pappans oro över den allvarliga pojken. Serien "Fotbollshjältarna: min väg till EM" visar den finlandssvenska EM-kvartettens väg till stjärnorna.

Yle Sportens miniserie inför fotbolls-EM finns nu på Yle Arenan. I den berättar de fyra finlandssvenska spelarna i Finlands lag, Albin Granlund, Fredrik Jensen, Rasmus Schüller och Tim Sparv, om sin väg in i fotbollen och fram till toppen i sex minuter långa avsnitt.

– Det har skrivits massvis med spaltmeter om alla EM-spelare, men här vågar jag påstå att vi kan bjuda på anekdoter och berättelser som inte hittas annanstans, säger seriens producent Janne Isaksson.

– Vi hör bland annat hur en fråga förändrade Tim Sparvs fotbollsframtid, hur Fredrik Jensen låg i en vattenpöl och skrek efter mamma under sin första fotbollsturnering, hur Albin Granlund brottades med att han var kort till växten som lovande hockeyjunior, och hur Rasmus Schüller hade svårt att svälja Kaikki Pelaa-principerna.

Vi träffar föräldrar och tidigare tränare, besöker gamla pojkrum och första fotbollsplaner, och dyker ner i hemmaalbum. Samt förstås Yles videoarkiv, där vi bland annat hittar en 10-årig Tim Sparv.

– Vi har redan en längre tid haft en finlandssvensk överrepresentation i Finlands fotbollslandslag och EM-truppen är inget undantag. De här spelarna kommer dessutom från helt olika håll i Svenskfinland: Borgå, Esbo, Oravais och Pargas, konstaterar Isaksson.

– De har också tagit annorlunda vägar till där de är i dag. Medan Sparv och Jensen flyttade utomlands i ung ålder, och också Schüller tidigt steg fram som stortalang, var Granlund fortfarande division 1-spelare som 23-åring.

Se alla avsnitt här:

Fredrik Jensen

Fredrik Jensen har aldrig haft en plan B: "Fotboll betyder allt för mig" - Spela upp på Arenan

Tim Sparv

Tim Sparv och frågan som förändrade allt: "Pappa, hur bra kan jag bli?" - Spela upp på Arenan

Albin Granlund

Albin Granlund - från kortväxt hockeytalang till otippad landslagsman - Spela upp på Arenan

Rasmus Schüller

Rasmus Schüller - tonårssensationen fick söka sin plats på fotbollskartan - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln