Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centerns Antti Kurvinen blir ny forsknings- och kulturminister

Uppdaterad 26.05.2021 11:10.
antti kurvinen
Bildtext Antti Kurvinen blir ny minister för kultur och forskning

Centern har valt riksdagsgruppens ordförande Antti Kurvinen till ny forsknings- och kulturminister. Han efterträder partiordförande Annika Saarikko på posten, då hon tar över som finansminister.

Finansministerposten blev ledig då Matti Vanhanen i lördags meddelade att han avgår.

Centerns partistyrelse, riksdagsgrupp och EU-parlamentariker samlades till möte tidigt i morse för att välja Saarikko till finansminister och samtidigt utse en ny forsknings- och kulturminister.

Kurvinen är teaterman

Den nya kulturministern Antti Kurvinen är jurist och kommer från Vasa valkrets, och han har varit riksdagsgruppens ordförande sedan sommaren 2019. Han säger att han med stort allvar tar sig an uppgiften som forsknings- och kulturminister.

- Nu bör kulturen byggas upp efter coronapandemin. Pandemin har visat hur viktig kulturen och motionsidrotten är i människors liv.

Kurvinen erkände att teater står hans hjärta nära, och att han också själv sysslat med amatörteater.

Antti Kurvinen fick vid presskonferensen frågan om de restriktioner som särskilt har drabbat kultur och idrott.

- Vi måste se till att allt börjar fungera på nytt med "nya normala" metoder. Epidemin är inte över, men restriktionerna bör uppfattas som vettiga av medborgarna.

Antti Kurvinen är född 1986 i Ylihärmä. Han har en examen i juridik från Lapplands universitet i Rovaniemi.

Saarikko: Finansministeriets tjänstemän ytterst kompetenta

Den blivande finansministern Annika Saarikko sade för sin del att hon tar över finansministerposten med tillförsikt - tjänstemännen på ministeriet är ytterst kompetenta, sade Saarikko.

Viktiga frågor för henne blir att få upp sysselsättningen, och se till att skuldsättningen inte fortsätter att öka. Bortfallet av medel från tipsbolaget Veikkaus bekymrar henne också.

Ministrarna utses formellt i morgon vid presidentföredragningen.

Matti Vanhanen tog över som finansminister efter att Centerns dåvarande ordförande och finansminister Katri Kulmuni lämnade regeringen sommaren 2020.

Se presskonferensen i sin helhet här.