Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-guldet gjorde Ari-Pekka Liukkonen till ett medaljhopp i Tokyo – simmaren är ett av tillskotten i OS-truppen

Ari-Pekka Liukkonen poserar med guldmedalj.
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen har en succéhelg bakom sig.

I helgen nådde han sin största framgång i karriären. Färska EM-guldmedaljören Ari-Pekka Liukkonen ses nu till och med som ett medaljhopp i sommar-OS i Tokyo – och hans namn finns med bland de fyra senaste tillskotten till den finländska truppen.

Långbane-EM i Budapest fick ett drömavslut för Ari-Pekka Liukkonens del. 32-åringen var ostoppbar på 50 meter fritt och tog guld med tiden 21,61.

Guldsuccén fick Yles simexpert Ville Kallinen att drömma om stordåd i sommarens OS i Tokyo.

– Ari-Pekka kämpar absolut om en semifinal- och finalplats. Om han tar sig till final kämpar han om platserna 1–8, slog Kallinen fast.

Nu är Liukkonen som väntat uttagen till Finlands OS-trupp. Också brottarna Arvi Savolainen och Elias Kuosmanen, samt gångaren Aleksi Ojala, är valda.

Kuosmanen bjöd på en rejäl skräll tidigare den här månaden. 25-åringen bytte till 130-kilosklassen och lyckades knipa en OS-plats, trots att han var tiotals kilo lättare än sina motståndare.

Hittills har 18 finländare valts till OS, men olympiska kommitténs chef Mika Lehtimäki hoppas kunna få ihop en trupp på 50 idrottare. Deadline för valen är den 5 juli.

– Den mest hektiska uttagningsperioden ligger framför oss. EM i skytte är igång just nu. Tyvärr är OS-dörren redan stängd i bland annat rodd, kanot och fäktning, där vi hade förhoppningar, konstaterade Lehtikäki på kommitténs infotillfälle enligt Yle Urheilu.

OS-truppen 26.5

Lotta Henttala, cykel
Ida Hulkko, simning
Ella Junnila, höjdhopp
Akseli Keskinen, segling
Sinem Kurtbay, segling
Kaarle Tapper, segling
Tuula Tenkanen, segling
Matti Mattsson, simning
Ari-Pekka Liukkonen, simning
Satu Mäkelä-Nummela, skytte
Veli-Matti “Aku” Partanen, gång
Aleksi Ojala, gång
Kristian Pulli, längdhopp
Tuuli Petäjä-Siren, vindsurfing
Topi Raitanen, hinderlöpning
Henri Ruoste, dressyr
Arvi Savolainen, brottning
Elias Kuosmanen, brottning