Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det slut – röstmagneterna i Kimitoöns kommun tackar för sig

Från 2021
"Jag har gjort min värnplikt" - Jan-Erik Enestam och Rune Friman lämnar kommunalpolitiken - Spela upp på Arenan

SFP:s Jan-Erik Enestam och Fri Samverkans Rune Friman plockade flest röster i kommunalvalet 2017 i Kimitoöns kommun. Båda anser nu att de har gjort sitt och att nya krafter kan ta över.

Rune Friman kom med i politiken redan på 1980-talet och har med undantag av en period suttit i fullmäktige sedan 1988. Politiken har funnits i blodet i och med att hans far varit aktiv socialdemokrat och fullmäktigeordförande i Dragsfjärd.

Rune Friman var från början också socialdemokrat men 1996 grundade han tillsammans med Stig Sundell från Vänsterförbundet och Mats Johansson från SFP utbrytargruppen Fri Samverkan.

- Vi hade alla tre tröttnat på den kabinettspolitik som alla partier ägnade sig åt, där några äldre bestämde allt och alla andra fick foga sig. Vi tyckte att partipolitiken egentligen inte hör hemma inom kommunalpolitiken och vi ville ha mera öppenhet.

Rune Friman står med ett gult hus i bakgrunden
Bildtext Rune Friman har velat arbeta för öppenhet i kommunalpolitiken.

Friman anser att Fri Samverkan har klarat sig bra med tanke på att vilda grupper oftast brukar självdö efter ett tag.

- Flera gånger har vi varit tungan på vågen. Till exempel i valet av kommundirektör i Dragsfjärd, vilket var ett bra val, och i valet av kommundirektör i Kimitoön, vilket kanske inte var ett lika bra val. Dessutom lyckades vi rädda befolkningen här från de planerade monstermöllorna.

Ledstjärnan för Rune Friman har varit att hålla ekonomin i skick och att kommunen ska kunna vara en stolt skärgårdskommun. Det han beklagar är att dragkampen mellan Kimito och Dragsfjärd fortfarande håller i sig.

- Vid kommunsammanslagningen gjordes ett tvåårigt avtal, som höll exakt två år och efter det tror jag att många i Dragsfjärd har känt sig lurade och vi har förlorat ganska mycket. Men det är klart att ingen av våra tre kommuner skulle ha klarat sig ensamma i längden.

Kabinettspolitiken och bästa broder-tänkandet har kommit tillbaka

Som politiker får man vara beredd att ta emot en hel del kritik men Rune Friman säger att det inte bekommer honom eftersom han står för sina åsikter och att man måste tro på sig själv och sina väljare.

- Nu vill jag i alla fall inte fortsätta, eftersom jag upplever att jag inte längre kan påverka så som jag skulle vilja. Kabinettspolitiken och bästa broder-tänkandet har kommit tillbaka. Dessutom verkar det som om Kimitoön får 1 representant av 79 i det kommande landskapsfullmäktige. 55 procent av våra pengar kommer att försvinna så inte är det mycket vi kan påverka. Nu får någon annan ta över.

Jag tycker inte partipolitiken är speciellt viktig i en så här liten kommun

Jan-Erik Enestam började en gång i tiderna i kommunalpolitiken och avslutar sin politiska karriär där. Han ställde upp i valet 2017 efter att ha blivit tillfrågad och hade då tre ambitioner.

- Jag ville medverka till ett gott val för mitt parti, jag ville få en ny beslutskultur där man käbblar mindre och så ville jag att kommunen skulle gå mot en positiv utveckling. Det första lyckades, det andra inte helt och det tredje håller på att förverkligas i och med att det nu sker en inflyttning hit och den verkar fortsätta.

Käbblet han nämner hänför sig till bypolitiken och dragkampen mellan Kimito och Dragsfjärd. Om den ena får något ska den andra också ha, plus att det finns ideologiska skiljelinjer. Själv föredrar han kompromisser.

- Det låter kanske lite tokigt att jag säger det, men jag tycker inte partipolitiken är speciellt viktig i en så här liten kommun. Jag tycker att en mager kompromiss är mycket bättre än en fet strid; definitivt ur kommuninvånarnas synvinkel.

Han anser att det förlorades en hel del tid i velandet om vad som skulle hända med äldreboendet Almahemmet och hoppas att den frågan nu går mot en vettig lösning, med servicesedlar och att någon institution gör en fastighetsinvestering.

Jan-Erik Enestam sitter framför en bokhylla med en bok i handen.
Bildtext Den som vill ha råd av Jan-Erik Enestam kan få det på begäran.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Vidare ser Jan-Erik Enestam det som ett stort misslyckande för honom själv att han aldrig kom i mål med konsensuspolitiken och för kommunen att det inte blev något av vindkraftsparken.

- Den kom aldrig till en hygglig behandling som den borde ha gjort och kommunen har säkert förlorat miljoner i fastighetsskatt jämfört med att man skulle ha fattat ett positivt beslut. Jag vet att det inte finns några problemfria energilösningar, men om vi ska klara klimatkrisen behöver vi bygga ut vindkraften.

Jag vet inte vad det pratas för skit om mig och det intresserar mig inte heller

Inom politiken kan svängarna ibland vara tuffa och som beslutfattare kan man också få ta emot en hel del, också negativ respons, men här har Enestam under åren lärt sig att hantera stormarna.

- Man blir ganska stryktålig. Jag har fattat beslutet att jag inte läser sociala medier. Jag svarar aldrig på anonyma påhopp och läser dem inte heller ärligt talat. Så jag vet inte vad det pratas för skit om mig och det intresserar mig inte heller.

Redan vid valet 2017 gjorde han klart att det är sista gången han ställer upp och han anser att han med sin långa politiska karriär har gjort sitt.

- Till dem som kommer efter mig har jag massor med goda råd, men dem levererar jag bara på förfrågan.

"Kommunen bryr sig, men man måste också engagera sig" - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln