Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förhandsröstningen igång inför kommunalvalet – coronan skrämmer inte valfunktionären Petra Winberg: "Hoppas att folk inte kommer drösvis"

Uppdaterad 26.05.2021 12:44.
Kvinna står utomhus i vårgrönska, iklädd blus med Vasa stads logo.
Bildtext Petra Winberg är valfunktionär vid huvudbiblioteket i Vasa, där man kan förhandsrösta.

På onsdagen inleddes förhandsröstningen inför kommunalvalet, och förhandsrösta kan man den här gången i två veckor. Perioden har förlängts på grund av pandemin och i Vasa är valfunktionär Petra Winberg nöjd med arrangemangen.

– Det känns bra, och vi får ju inleda i strålande solsken. Men vi får se hur första dagen går, om folk kommer och om de vågar, säger Winberg.

Om det blir rusning för att många hellre vill förhandsrösta än trängas i vallokalerna på den ordinarie valdagen, vågar hon inte spekulera i.

– Vi hoppas ändå att folk inte kommer drösvis, att alla inte kommer för att rösta på just första eller sista dagen, säger Winberg.

Hon har erfarenhet av valfunktionärsarbete även från tidigare val och känner sig trygg med de arrangemang man gått in för. Vid medborgarinfopunkten på huvudbiblioteket i Vasa, där Winberg också annars arbetar, finns goda möjligheter att hålla avstånd till varandra. Men om många dyker upp samtidigt är det bäst att köa ute, säger Winberg.

– Vi vill inte att det bildas köer härinne, då får man hellre stanna utanför och köa. Det är fint om man tittar omkring sig, visar respekt för andra och håller ett avstånd på två meter.

Winberg hoppas och tror att folk är vana vid att visa varandra den sortens hänsyn vid det här laget eftersom pandemin ju inte är något nytt. Lite extra tålamod kan man ändå komma utrustad med då man ska förhandsrösta.

– Väntetiderna kan bli lite längre om det är många som vill rösta samtidigt, här hos oss ryms två personer inne i medborgarinfon för att rösta samtidigt.

Ta av masken för identifiering

Handdesinfektionsmedel finns att få på förhandsröstningsplatserna, det får man gärna använda påpekar Winberg.

– Och så är det bra att ha en ny, ren ansiktsmask på sig. Sedan är det bara att följa våra instruktioner.

Instruktioner som med säkerhet kommer är då valfunktionären ska identifiera den som vill förhandsrösta. Då får man ta av sig ansiktsmasken.

– Man behöver bara ta av masken i länkarna bakom öronen, visa sitt id-bevis och sedan får man sätta på sig masken igen före man går och röstar, förklarar Winberg.

För den som absolut vill undvika virus tipsar Winberg också om att det går bra att ta med en egen penna. Pennorna på plats rengör personalen så ofta de hinner.

För egen del känner hon ingen större oro.

– Här hos oss har vi hela tiden haft kundarbete och dagligen använt både mask och handdesinfektionsmedel, så vi är vana. Men förstås känns det ändå lite spännande!

Förhandsröstningen pågår till den 8 juni och valdagen är den 13 juni.