Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ryttarförbundet om anklagelserna mot stall i Nådendal: "Då det ser ut som om det är på barnens ansvar att ta hand om stallet, så är det verkligen inte okej"

Uppdaterad 27.05.2021 12:28.
En ryttare håller i bett.
Bildtext Arkivbild. Finlands ryttarförbund rekommenderar inte att ryttare betalar för sina lektioner genom att arbeta på stallet.

Anklagelserna mot stallet i Nådendal har tagits emot med bestörtning inom Finlands ryttarförbund. Det skriver Yle Turku. Det var tidningen Turun Sanomat som först rapporterade om anklagelserna att barn och unga har utfört hårt arbete på stallet, och om misstankar om sexualbrott.

I tisdags meddelade polisen att två personer har gripits och att det finns tydliga tecken på att grova sexualbrott har skett. 

Stallägarna anklagas också för att ha tvingat stallets aktiva barn och unga till hårt stallarbete. Anklagelserna överraskar förbundet, säger Minna Peltonen, som ansvarar för utvecklingen av stallverksamheten vid förbundet. 

- Vi är mycket chockade och ledsna över att sådant kan ske, säger Peltonen till Yle Turku.

Personalen ansvarar för hästar och stall

Arbetet på stallet är alltid på personalens ansvar, påminner Peltonen. Det är i regel inte ryttarna, alltså de som har ridning som hobby som ansvarar för att upprätthålla stallet eller som bär ansvaret för att hästarna mår bra.  

- Om stallet har en sådan kutym att man får hjälpa till om man vill, så är det en annan sak. Men förbundets synpunkt är att det är stallets personal som bär ansvaret för hästarnas välmående och som sköter om stallet. 

Det att stallägare skjuter över stallarbeten på barn väckte diskussion för några år sedan, säger Peltonen. Men under den senaste tiden har saken inte lyfts fram, inte förrän fallet i Nådendal uppdagades. Hon har haft sin post inom förbundet i fyra år och under den tiden har frågan inte varit på tapeten.  

Ryttarförbundet rekommenderar exempelvis inte att ryttare erbjuds ridlektioner som kompensation för stallarbeten. 

- Det är inte allmän praxis och vi uppmuntrar inte till det. Lönearbete är lönearbete. Om man sedan frivilligt vill hjälpa till, så är det en annan sak, säger Minna Peltonen. 

"Inte okej att barn ansvarar för att ta hand om stallet"

Enligt Peltonen finns det också andra sätt att lära barn och unga hur man sköter om hästar på ett ansvarsfullt sätt. 

- Det här kan läras ut exempelvis i hästklubbar eller på ridläger. Genast då det ser ut som om det är på barnens ansvar att ta hand om stallet, så är det verkligen inte okej.  

Ryttarförbundet är i regelbunden kontakt med de stall, som är medlemmar i förbundet. Besök till stallen och konsultationer med företagarna är några av de tjänster som förbundet erbjuder sina medlemmar.  

- Vi diskuterar alltid med företagaren om hur verksamheten är upplagd, säger Minna Peltonen.

Artikeln baserar sig på Ratsastajainliitto naantalilaistallin rikosepäilyistä: "Palkkatyö on palkkatyötä, ja on asia erikseen, jos omaksi huvikseen haluaa autella" skriven av Jouni Koutonen. Översättningen är gjord av Nora Engström.