Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikko Manner har hittat ett nytt jobb – Vasatränaren flyttar till Brynäs: "Han har ett modernt ledarskap"

Uppdaterad 26.05.2021 16:22.
Mikko Manner ler på Kärpäts bänk 2020.
Bildtext Mikko Manner.

Mikko Manner lämnar finländsk klubbhockey. Den Vasabördige ishockeytränaren prövar vingarna i SHL och Brynäs. "Min filosofi är nog en blandning av svensk och finsk hockey", säger 46-åringen i ett pressmeddelande.

Manner gjorde sitt namn känt inom finländsk ishockey tack vare framgångarna med Kärpät.

Efter att ha fungerat som Lauri Marjamäkis hjälptränare mellan 2013 och 2017 tog han över huvudansvaret för Uleåborgslaget. På fyra säsonger blev det ett FM-guld och ett silver för Vasa Sport-fostrade Manner.

46-åringen har också fungerat som hjälptränare i landslaget i några år, med VM-guldet 2019 som höjdpunkt, och finns för tillfället med Lejonen i Riga. Därefter väntar en flytt till Sverige för Manner.

Han presenterades nämligen i dag som SHL-klubben Brynäs nya chefstränare.

– Han har ett modernt ledarskap. Han tror på att få alla människor runt laget att må bra och att skapa en miljö för att få alla att prestera. Sen har det varit viktigt för mig att få hit en tränare som har vunnit tidigare och som vet vad som krävs för att vinna på högsta nivå, säger klubbens sportsliga rådgivare Josef Boumedienne i ett pressmeddelande.

Ansluter till klubb i kaos

Manner berättar att han flyttar till grannlandet i augusti. Kontraktet är tvåårigt.

– Det finns många duktiga spelare i Brynäs och jag tror att vi kan vara ett riktigt bra lag redan nästa år. Min filosofi är nog en blandning av svensk och finsk hockey, kommenterar coachen själv.

Brynäs har en kaossäsong bakom sig.

Gävleklubben säkrade serieplatsen först efter kvalspel mot HV71. Strax före kvalet sparkade klubben sina dåvarande tränare Peter Andersson och Viktor Stråhle.

Dessutom står klubben utan både ordförande och sportchef för tillfället.

I början av maj häktades två av lagets spelare misstänkta för våldtäkt. Utredningen lades senare ner men den ena spelaren är fortfarande misstänkt för misshandel.