Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sticka barnstorlekar av den populära Strömsötröjan – nu har Lee äntligen skapat mönster för barn i åldern 1–8 år också

Från 2021
Uppdaterad 09.09.2022 15:25.
Sticka barnstorlekar av den populära Strömsötröjan – nu har Lee äntligen skapat mönster för barn i åldern 1–8 år också - Spela upp på Arenan

På publikens begäran har Lee nu också designat stickmönster till barnstorlekar av Strömsötröjan. Lee har förminskat och ritat om mönstret utgående från vuxenmodellen och anpassat mönstret till 1–8 åringar.

Barntröjan stickas på samma sätt som vuxenmodellen. Tröjan stickas nerifrån upp, sluten stickning så att bålen (mage och rygg) stickas i ett och läggs till sidan och sedan stickas ärmarna separat var för sig. Efter det förenas ärmarna med bålen och oket stickas upp till halslinningen. Sist sys bara de korta sömmarna i ärmhålorna. Ett enkelt sätt att sticka en tröja.

Två vuxna iklädda strömsötröjor och tre barn iklädda strömsöbarntröjor.
Bildtext Strömsötröjan till liten och stor, nu finns det totalt 13 olika storlekar att välja mellan.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Det blir ingen skillnad på bak- och framsida. På så sätt får tröjan en längre användningstid och hållbarhet eftersom den kan nötas jämnt på till exempel armbågarna.

En stickad tröja för en ettåring med mönster i oket.
Bildtext Strömsöbarntröja stl 1 år.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Jag har försökt förminska motivet jag ritat till vuxentröjan och gjort två nya, lite olika mönster till oket för barn. Ett mönster för storlekarna 13 år och ett mönster för storlekarna 48 år. Vill du sticka stl 10 år sticka enligt stl XS i vuxenmönstret. Ursprunget är det samma, inspirerat av verandan på Strömsövillan, men nu är mönstret på oket smalare och kortare för att passa barn.

Detalj av stickad tröja, det mönsterstickade oket på en strömsöbarntröja.
Bildtext Mönstret på oket på Strömsötröja stl 4–8 år är större och mer detaljerat än de mindre storlekarna.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Kontrollera din stickfasthet

Stickfasthet 18 m på bredden och 23 m på höjden = 10 x 10 cm.

Obs! Kontrollera stickfastheten noga och byt till större stickor om du stickar spändare, och till mindre om du stickar lösare.

Det är viktigt att göra en provlapp med det garn du vill använda innan du börjar. Lägg upp minst 30 m och sticka en provlapp som du kan mäta och räkna maskantal per 10 cm på. Genom att byta storlek på stickorna kan du justera så att du får 18 m på 10 cm bredd, och 10 cm på höjden med 23 varv.

Antal varv på höjden är inte lika avgörande eftersom mönstret är skrivet i cm på höjden. Det viktigaste är att du har 18 m på 10 cm bredd. För en nybörjare kan det vara bra att göra provlappen på samma sätt som resten av stickningen ska göras, dvs. på rundstickor eller strumpstickor. Lägg då upp 40 m för provlappen.

Tre barn sitter på en bänk iklädda strömsötröjor i barnstorlekar
Bildtext Linnea med tröja stl 8 år, Mayah med stl 2 år och Noora med stl 4 år på sin Strömsötröja.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Du behöver:

Rundsticka 3,5 mm och 3 mm, båda 60 cm samt strumpstickor 3,5 mm och 3 mm. Till de minsta storlekarna kan det vara bra att ha en rundsticka som är 40 cm också. Välj den storlek på stickorna som du själv behöver för att få rätt stickfasthet. Du kan behöva stickor 4 och 4,5 eller ännu större om du stickar spänt.

Anpassa val av storlek på tröjan enligt den rörelsemån du vill ha.

Tre barn springer på en gräsmatta iklädda handstickade strömsöbarntröjor.
Bildtext Strömsöbarntröjor, stl 4, 2, 8 år
Bild: Minna Mäkelä /Yle

Måttabell

1 (2) 3 (4) 6 (8) år

Omkrets: 60 (65) 67 (70) 75 (80) cm

Ärmlängd: 22 (24) 26 (28) 30 (32) cm

Totallängd från halslinningen vid axlarna till nedre kant på mudden är ca 37 (40) 43 (45) 47 (51) cm.

Obs! Både ärmlängden och längden på tröjan är lätt att justera och sticka enligt önskad längd. Plaggets slutliga mått är alltid beroende av din egen stickfasthet, garnval och sträckning vid blötläggning.

Två vuxna kvinnor iklädda strömsötröjor tillsammans med tre barn iklädda strömsöbarntröjor.
Bildtext Strömsöbarntröjorna kan stickas med samma garn som vuxentröjorna.
Bild: Minna Mäkelä /Yle

Garn

Drops Merino extra fine, färg ljusblå nr 15 till bålen och vit nr 01 till mönstret. Du behöver 4 (4) 4 (5) 5 (7) nystan till bottenfärg och 1 nystan till mönsterfärg till alla storlekar.

Andra garn du till exempel kan byta till: Drops Karisma, Novita Sju bröder, Sandnes garn Perfect, Novita Suomivilla, Sandnes Smart, Sandnes Merinoull, Sandnes Doubble Sunday, Sandnes Line, Katija Merino 100 %, Istex Lettlopi eller motsvarande.

Det figurativa mönstret för oket är 10 m brett vid start och upprepas 16 (17) 18 (19) 20 (22) gånger.

Förkortningar

r = rät maska
a = avig maska
m = maska
v = varv

Tre flickor iklädda handstickade strömsötröjor i barnstorlekar
Bildtext Barntröjorna stickas nerifrån upp, oket stickas sist.
Bild: Minna Mäkelä /Yle

Gör så här:

Bål

Lägg med bottenfärgen upp 108 (116) 120 (126) 134 (144) m på rundsticka 3 mm. Se till att stickningen inte vrids när du nu ska sticka runt. Sätt en markör vid varvstarten om du vill.

Sticka resårstickning 1 r, 1 a i 4 cm.

Byt till sticka 3,5 mm och sticka slätstickning (räta maskor runt hela vägen) tills bålen mäter 20 (22) 24 (26) 28 (30) cm från nedre kanten (uppläggningen) eller önskad längd.

Avmaska de 3 sista maskorna och de 3 första på följande varv i ena sidan (hit kommer första ärmen). Lägg arbetet till sidan och låt det vila medan du stickar en ärm.

Ärm

Lägg upp 30 (32) 32 (32) 34 (36) m på strumpstickor nr 3 och sticka resår 1 r, 1 a i 4 cm. Varvstarten kommer mitt under ärmen.

Byt till stickor 3,5 mm och sticka slätstickning (alla maskor räta) och öka med ca 2,5 cm mellanrum, 1 m på var sida om mittersta maskan (startmaskan). Alltså 2 maskor per ökningsvarv. Totalt ökas 4 (4) 5 (6) 7 (9) gånger. Första ökningen görs direkt efter mudden. Sticka tills ärmen mäter 22 (24) 26 (28) 30 (32) cm eller önskad längd. Du har då totalt 38 (40) 42 (44) 48 (54) m. Avmaska de 3 första och de 3 sista maskorna (mitt under ärmen).

Trä nu på ärmens 32 (34) 36 (38) 42 (48) m på bålens rundsticka i öppningen där du avmaskade på bålen och sticka 48 (52) 54 (57) 61 (66) m på bålen fram till nästa sida där du sedan avmaskar 6 m för nästa ärm (det är alltså de sista maskorna och de första på följande varv du avmaskar så observera att varvets start flyttas efter att du trätt på nästa ärm).

Lägg arbetet till sidan och sticka nästa ärm likadant som den första och trä sedan den ärmens maskor på rundstickan. Från och med nu startar varvet här, efter den andra ärmens påträdning.

Oket

Du har nu sammanfört bål och två ärmar och har totalt 160 (172) 180 (190) 206 (228) m. Sticka ca 2 (3) 4 (0) 2 (4) cm med bottenfärgen.

Storlek 2 år: sticka 1 varv till och minska samtidigt 2 m jämnt fördelat på varvet. Storlek 6 år: sticka ett varv till och minska samtidigt 6 m jämnt fördelat. Storlek 8 år: sticka ett varv till och minska samtidigt 8 m jämnt fördelat på det varvet. Övriga storlekar behöver inga minskningar: för stl 1, 3, 4 år sticka ett varv utan minskningar.

Oket ska börja mönsterstickas

När du nu ska börja sticka mönster enligt diagrammet har du 160 (170) 180 (190) 200 (220) m.

Mönstret på oket är ca 12 cm högt på stl 13 år och ca 17 cm högt på stl 48 år när det stickas enligt de två olika diagrammen för respektive storlekar.

Den färg du inte stickar med tvinnas med på baksidan hela tiden. Låt gärna mönsterfärgen vara dominant dvs. hämta alltid den tråden under den andra tråden och låt alltid bottenfärgstråden gå över mönsterfärgen på baksidan.

Sticka nu oket enligt diagrammet. Mönstret är 10 m brett vid starten och upprepas 16 (17) 18 (19) 20 (22) gånger runt oket. Observera att det sker minskningar på några varv som är utmärkta på mönsterdiagrammet.

När diagrammets sista varv stickats har du nu 64 (68) 72 (76) 80 (88) m.

Halslinningen

Sticka 1 varv med bottenfärg och minska på detta varv samtidigt 0 (4) 6 (6) 7 (12) m jämnt fördelade på varvet genom att sticka 2 m r ihop. Prova tröjan för att avgöra hur tajt du vill ha den runt halsen. Har du bytt till en kortare rundsticka rekommenderar jag att sätta hälften av maskorna på en annan rundsticka innan provningen. Speciellt med de minsta storlekarna gäller det att se till att den inte blir för tajt i halsen, då små barn ofta har förhållandevis stort huvud.

Valfri anpassning av halslinningen: Tycker du att du vill ha halslinningen högre upp så stickar du nu de extra varv du vill ha, 2 varv ger ca 1 cm extra. Tycker du att du ännu vill ha den lite tajtare så kan du göra någon extra hoptagning.

Byt till stickor nr 3 (eller 0,5 mm mindre än det du stickat med) och sticka två varv (räta maskor). Avmaska löst på följande varv. Du får då en kant som rullar sig så att avigsidan blir synlig.

Till sist

Sy ihop sömmarna under ärmarna och fäst alla trådar.

Blöt en handduk och lägg den på tröjan som får ligga plant på en handduk och låt torka. Du kan även blöta tröjan och lägga den att ligga plant. Forma tröjan som du vill ha den. Låt torka. Maskorna lägger sig snyggare och du får ett bättre slutresultat efter detta.

Obs! Tröjan kan töja rejält på längden efter blötläggning så kontrollera noga ärmarna och bålens längd när du lägger ut den plant. Blev den för kort kan du vinna många cm här genom att bara töja ut den i vått tillstånd (den blir lätt upp till 30 % längre, både ärmar och bål).

Skötselråd

Följ tvättråden på banderollen. Ylleplagg mår bäst om de bara vädras. Fläckar kan man putsa bort med lite vatten.

Sex stickade barntröjor i olika färger ligger i en ring på gräsmattan.
Bildtext Strömsöbarntröjan i olika färger och storlekar.
Bild: Minna Mäkelä /Yle

Hjälp till nybörjare

Behöver du hjälp med hur du ska sticka tröjan? Titta på videorna i artikeln om hur du stickar Strömsötröjan i vuxenstorlek. Barntröjan stickas på samma sätt. Är du nybörjare så titta även på videorna i artikeln med stickhjälp för nybörjare.

#Strömsötröjan

Dela gärna ditt projekt på sociala medier med #strömsötröjan och #strömsöbarntröjan så kan vi inspirara varandra.

Ett stort tack till teststickarna: Birgitta Rosenqvist, Minna Mäkelä, Lina Rönnlund, Monica Lindroos och Mikaela Smedinga.

Skriv ut mönstret

Genom att klicka på bilden här nedan så öppnas en pdf-fil som innehåller beskrivningen samt rutdiagrammet. Ett utskriftsvänligt format, varsågod!

Strömsötröjans mönster är ämnat för privat bruk. Småskalig tillverkning av tröjan för hobbyförsäljning är tillåtet medan kommersiellt och industriellt bruk av mönster eller tröja inte är tillåtet.

På andra språk

Diskussion om artikeln