Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungas narkotikabruk ett växande problem - polisen i Österbotten håller extra koll på skolavslutningen

Polisbil i Vasa centrum.
Bildtext Polisbil i Vasa centrum.

Polisen i Österbotten oroar sig över barn och ungas användning av narkotika och intensivövervakar användningen under skolavslutningsveckan.

Under vårens lopp har polisen i Österbotten undersökt en serie narkotikabrott, där de misstänkta varit ett flertal 15-16-åriga unga. Brottsbenämningarna har varit grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Gärningarna har inträffat i bland annat Seinäjoki.

Ungdomarna har förmedlat cannabis och narkotiska läkemedel. Det finns också indikationer på förmedling av amfetamin.

Eftersom förmedlarna varit unga är det sannolikt att kunderna också varit under 18 år gamla. Det anonyma Tor-nätverket och applikationer för snabbmeddelanden, bland annat Wickr och Snapchat, har använts för narkotikahandeln.

Läge för vuxna att vara på sin vakt

Poliserna som utreder narkotikabrott är mycket oroade över de ungas narkotikaanvändning, som verkar vara en växande trend i Österbotten.

Det är skäl för vårdnadshavarna att fästa uppmärksamhet på barns och ungas uppförande, fritidsaktiviteter och användning av mobiltelefon.

Polisen i Österbotten utför intensifierad rusmedelsövervakning under skolavslutningsveckan och veckoslutet. Övervakningen koncentreras till ungas användning och förmedling av alkohol och narkotika.

Det lönar sig för vårdnadshavarna att gå igenom spelreglerna och ta reda på var och med vem ungdomarna har tänkt tillbringa kvällen. Det är även skäl för vårdnadshavarna att hålla telefonen påslagen både för barnets, men även för myndigheternas, eventuella kontakter.