Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaläget i Mellersta Österbotten fortfarande allvarligt: "Vi håller andan och väntar på att allt ska bli bra igen"

Uppdaterad 27.05.2021 06:17.
Mörkhårig kvinna med munskydd.
Bildtext Läget är fortfarande allvarligt, stod att läsa i Soites pressmeddelande på onsdagen. Och visst är ledande överläkare Pirjo Dabnell orolig, hon hoppas att det snart ska ge med sig. Arkivbild.

Fem nya coronafall kunde vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten rapportera om på onsdagen. Ledande överläkare Pirjo Dabnell vågar inte riktigt tro än att det värsta är förbi.

- Läget är fortfarande oroväckande, men jag hoppas att det börjar lugna ner sig och vi litar på att folk stannar i karantän som har blivit satta i karantän, säger Dabnell.

Det coronavirus som spridits snabbt i Mellersta Österbotten har visat sig vara den indiska varianten.

Incidensen, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är 204. För tillfället vårdas tre patienter på sjukhus för coronavirusinfektioner.

På onsdagsförmiddagen beslöt Soite att alla utbildningar på andra stadiet fortsätter med distansundervisning till och med vårterminens slut. Man borde inte samlas fler än tio personer, det gäller både inomhus och utomhus.

Oro för anställda som jobbar långa dagar med corona

Pirjo Dabnell uppger att den mesta av smittspridningen just nu sker inom familjer, de lyckas spåra källan till de flesta fallen men de har fortfarande några fall som de inte lyckas hitta källan till.

Samtidigt är Dabnell orolig för personalens ork. Då tänker hon främst på de som vaccinerar, smittspårar och tar tester. Även om hon samtidigt är glad över att så många kommer på coronatest.

- Det är samma personal som gör det hela tiden och det är det som tar krafter. Det är det jag oroar mig för och vi får hoppas att det börjar lugna ner sig. Det är många som har jobbat alldeles för långa dagar med det här.

Extra vaccin hjälper med fördröjning

Den här veckan fick Soite 3 000 extra doser coronavaccin med anledning av att sjukvårdsdistriktet har ett incidenstal som ligger över 200. Även om Dabnell hade hoppats på fler doser är hon tacksam.

- Det hjälper med lite tidsfördröjning, det hjälper inte direkt i den här smittkedjan men vi hoppas att det skyddar mer folk så att det inte börjar sprida sig mer. Det är jätteviktigt att folk håller sig för sig själva och inte träffas så mycket.

Enligt de uppgifter Dabnell har kommer det inte att komma extra vaccindoser också nästa vecka. Det var inom maj Institutet för hälsa och välfärd (THL) delade ut extra vaccindoser till sjukvårdsdistrikt med högt incidenstal.

Spara examensfesten till hösten

Maj börjar gå mot sitt slut och många får snart sin examen. Men att fira stort är det inte läge för just nu om man bor i Mellersta Österbotten.

- Ta det lugnt och fira i små kretsar, inga stora fester och inga utomstående som kommer från flera olika håll. Håll det smått och inom familjen. I höst kan man fira bättre och mer, men just nu är det inte läge för stora fester, säger Dabnell.

Vad önskar du dig av invånarna i Mellersta Österbotten?

- Att de är lika duktiga som de har varit hittills, den här virusvarianten var jobbig och det var en extra belastning. Det blev som det blev och det var inget fel, men vi ser framåt och vi hoppas att det börjar lugna ner sig. Samma regler som gällt förut gäller nu också.

- Vi håller andan och väntar på att allt ska bli bättre igen.

Artikeln uppdaterad 27.5.2021. klockan 6:17 med förtydligande att det är den indiska virusvarianten som spridits i Mellersta Österbotten.

Diskussion om artikeln