Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Lejonen möter gruppens sämsta lag – fungerar anfallsspelet lika bra mot Italien?

Uppdaterad 27.05.2021 13:54.
Finland firar mål.
Bildtext Det blev målkalas mot Norge. Blir det ett nytt mot Italien?

Finlands hockey-VM fortsätter i kväll med en match mot bottentippade Italien. Ytterligare en chans för Lejonen att slipa sin klor inför de på förhand sett tuffare matcherna på veckoslutet.

Finland–Italien

Herr-VM i ishockey, gruppspel i Riga, Lettland

Start klockan 20.15 torsdag 27 maj. Yle Sporten följer med matchen i en liveblogg på webben.

Utgångsläget: Avslappnat Finland möter pressat Italien

Nu såg det avslappnat ut, konstaterade Petri Kontiola, ja, avslappnat, på Lejonens presskonferens efter segern över Norge på tisdagskvällen. Fem mål framåt och tre poäng i bagaget var precis som de lite stressade landslagsspelarna behövde.

För i ärlighetens namn fanns det mycket som inte fungerade i anfallsväg ännu halvvägs in i den första perioden mot Norge. Fem mål senare är det lätt att le.

Nyckelfrågan är väl hur avslappnade Lejonen är inför kvällens match? Kommer de att orka tagga till mot en motståndare som på pappret är den sämsta i gruppen?

Italien har förlorat samtliga tre matcher med målskillnaden 5–16.

Tre poäng är oavsett minimikravet – och årets VM har visat att inte ens större hockeyländer ska ta något för givet. Dessutom ska vi minnas att Finland ibland har haft en tendens att med jämna mellanrum råka riktigt illa ut mot blåbär i VM-sammanhang.

Tidigare möten

Finland har faktiskt inte mött Italien sedan 2007. Den gången blev det endast en 3–0-seger för Lejonen. Sammanlagt har det blivit fyra segrar på lika många försök för Finland och den kombinerade målskillnaden är 19–3.

Håll ögonen på

Finland – Petri Kontiola

Kontiola har varit lite osynlig under inledningen av turneringen, men stod för en fantastisk snygg passning till Jere Innalas mål i power play mot Norge. Finland kan mycket väl få träna på spelet i numerärt överläge mot Italien och kapellmästaren ”Konna” är den som styr och ställer där.

Italien – Daniel Frank

Lagkapten, främsta målskytt så här långt i turneringen och i mångt och mycket den viktigaste spelaren för det här Italien.

Tipset: Det här blir Finlands tråkigaste match den här turneringen

Lejonen kommer in i matchen med högt självförtroende och tar inte heller något för givet, utan fortsätter jobba på anfallsspelet på ett målmedvetet sätt. 6–0 till Finland.


Finlands kedjor:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
6 Tony Sund – 50 Miika Koivisto

22 Arttu Ruotsalainen – 15 Anton Lundell – 20 Niko Ojamäki
3 Olli Määttä – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

76 Jere Sallinen – 47 Peter Tiivola – 48 Valtteri Puustinen
40 Petteri Lindbohm – 39 Kim Nousiainen

Målvakt:
29 Harri Säteri (31 Janne Juvonen)

Diskussion om artikeln