Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Traficom: Belarusiskt flygbolag får inte flyga i finländskt luftrum

Från 2021
belavia
Bildtext Belavia-plan på flygplatsen i Minsk.
Bild: AOP

Trafik- och kommunikationsverket Traficom stoppar det statliga, belarusiska flygbolaget Belavia från att flyga till Finland.

Traficom har dragit in Belavias tillstånd att flyga i finländskt luftrum och landa på finländska flygplatser. Enligt Traficom kan Belarus inte trygga flygtrafikens och passagerarnas säkerhet.

Beslutet trädde i kraft omedelbart. Belavias flyg från Belarus huvudstad Minsk till Helsingfors i dag måste ställas in. Belavia har flugit några tur-och-retur-flyg per vecka mellan Minsk och Helsingfors-Vanda.

Beslutet att dra in Belavias flygtillstånd står fast - om flygbolaget vill ansöka om ett nytt tillstånd ska det ske från rent bord, säger överdirektör Jarkko Saarimäki till STT.

Belarus tvingade i söndags ett Ryanair-plan att landa i Minsk och grep en oppositionsaktivist som var med på planet.

- Vi bedömer att flygledningen i Belarus inte kan se till att flygpassagerarnas rättigheter tryggas. Vi vill med den här åtgärden trygga flygsäkerheten och passagerarnas rättigheter, säger Saarimäki.

EU-länderna undviker belarusiskt luftrum efter söndagens incident. Enligt webbsidan Flightradar24 har det varit lugnt i det vitryska luftrummet på onsdag eftermiddag.

Diskussion om artikeln