Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många år av arbete gav flera invandrarkandidater i Närpes – första kommunalvalet där kandidatlistan motsvarar samhället

Från 2021
Många år av arbete gav flera invandrarkandidater i Närpes - första kommunalvalet där kandidatlistan motsvarar stadens mångfald - Spela upp på Arenan

En av sex Närpesbor har sitt ursprung i utlandet och det talas lika mycket vietnamesiska som finska vid köksborden. Ändå är det första gången som andelen invandrarkandidater i kommunalvalet är densamma som andelen invånare med utländskt ursprung i själva staden. Det är ett resultat av mer än tio år av hårt arbete inom SFP.

Det dignar av färggranna matförpackningar med asiatiska bokstäver på hyllorna. Ett par pigga ögon sticker fram ovanför ett munskydd med Svenska folkpartiets logo. Anh Nhu Nguyen växlar snabbt mellan Närpesdialekt och vietnamesiska när han berättar för den lilla damen vid kassan om kommunalvalet.

Det är första gången Nguyen ställer upp i val och första gången som någon av stadens vietnameser gör det. 

– Jag vill kunna hjälpa andra invandrare så mycket som möjligt att integreras i samhället, säger Nguyen som är ny inom Svenska folkpartiet.

Ung man med vietnamesiskt ursprung i telefon
Bildtext Anh Nhu Nguyen ställer upp på SFP:s kandidatlista i kommunalvalet i Närpes. SFP gör rekord genom att 8 av 47 kandidater på listan har invandrarbakgrund.
Bild: Yle / Roy Fogde

En stor del av Närpesborna har sitt ursprung i Vietnam. Av de nästan tiotusen invånarna i staden har uppskattningsvis ett tusen vietnamesiska som modersmål. Många arbetar på växthusen, precis som Nguyens föräldrar gör.

Vägen har ändå varit lång till att Svenska folkpartiets kandidatlistor ser lika ut som själva samhället i Närpes, med en lika stor andel kandidater med invandrarbakgrund som de är i själva staden. Det berättar Emina Arnautovic som också har hjälpt Nguyen på vägen.

Hon har jobbat i mer än tio år med att bygga upp ett förtroende till flera invandrargrupper i staden. I och med att SFP är det överlägset största partiet i Närpes, påverkar det hela staden.

– Jag är jättestolt och glad. Det här betyder att det hårda arbete vi har gjort med att inkludera folk har gett resultat, säger Arnautovic, som också kandiderar för SFP efter att redan ha suttit i tre perioder i stadsfullmäktige.

Edin Demirovic blev inspirerad av socialdemokraternas coronahantering

På socialdemokraternas lista finns Edin Demirovic som ursprungligen kommer från Serbien. Också han kom till Närpes som barn med sina föräldrar som fick arbete på växthusen. 

Demirovic jobbar som eftisledare och är ny i politiken. Det var socialdemokraternas sätt att hantera coronakrisen som gav honom gnistan att kandidera.

    – Jag tittade på politikerna från SDP och hur de gjorde allt, till exempel Sanna Marin. Då fick jag en inspiration att ställa upp, berättar han.  

Ung man tittar i kameran
Bildtext Edin Demirovic är den enda kandidaten med invandrarbakgrund på SDP:s kandidatlista med åtta kandidater i Närpes.
Bild: Yle / Roy Fogde

Han tycker att det är viktigt att unga ställer upp i valet. 

– Det skulle vara roligt om också unga människor skulle komma och rösta, inte bara äldre. Jag tycker att SDP har en riktigt bra plan för framtiden som är bra för de unga, säger Demirovic. 

Hoppas andra kommuner tar efter

Emina Arnautovic har i årets val önskat tona ned sin egen kandidatur och i stället tagit de nya kandidaterna under sina vingars beskydd. Hon önskar att stadens mångkulturalitet i högre grad kommer att synas i själva fullmäktigesalen efter valet. 

– Då kommer besluten att påverkas av det, till exempel hur vi bygger och vad vi satsar på. Det kommer nya idéer, säger hon. 

Kvinna tittar i kameran
Bildtext Emina Arnautovic, SFP, har arbetat med olika invandrargrupper i Närpes i mer än tio år för att få dem att engagera sig i politik.
Bild: Roy Fogde / Yle

Att få personer med invandrarbakgrund att förstå att de verkligen kan påverka genom politiskt engagemang är ett långsiktigt jobb. Det vet Arnautovic av egen erfarenhet. Hon kom själv till Finland som flykting från Bosnien-Hercegovina år 1992. 

Det är viktigt att också kommunerna delar ut information om valet på olika språk, menar hon, inte bara partierna. Det ger invånarna med utländskt ursprung en känsla av att de är en del av allt, säger Arnautovic. Det handlar om demokrati. 

– Om inte alla är representerade i fullmäktige representerar egentligen inte heller stadens högsta organ vår stad. För demokratins skull är det oerhört viktigt! 

Diskussion om artikeln