Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommarens semesterresor intresserar: "Då det blir möjligt vill alla åka iväg"

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 09:06.
Thailändska ön Maya Bay.
Bildtext Finländare vill gärna åka utomlands igen på semester.
Bild: Rolf Svedjeholm/Mostphotos

Finländare väntar ivrigt på att få resa utomlands. Speciellt bokas det resor till hösten och vintern, men också sommarresor bokas allt mer.

Sedan förra sommaren har det i princip varit omöjligt att resa utomlands på semesterresa. Resebolagen ställde in sina charterresor förra sommaren och de finska myndigheterna har avrått folk att göra fritidsresor till utlandet.

Men när coronaläget lättar och vaccinationerna framskrider börjar folk igen se möjligheter att semestra utomlands.

- Vi har fått en vaccination och får nästa i slutet av juli så efter det funderar vi nog på det. Det är en stor frihet, konstaterar Antti Siljamäki från Östermark.

Vart har du tänkt resa?

- Vi har funderat på grannländerna Ryssland, Estland och senare lite längre bort, men till en början räcker det. Sedan skulle det vara väldans roligt att åka till Sverige till släktingarna.

En kvinna med långt grått hår med munskydd framför ansiktet.
Bildtext Gun Knuts vill träffa sin dotter och sitt barnbarn i England.
Bild: Yle/Juho Teir

Kristinestadsbon Gun Knuts har inte tänkt åka på semesterresa, men ser framemot att få åka till England och träffa sin dotter och sitt barnbarn.

- Det är tre år sedan jag var till England, de har varit hit för ett och ett halvt år sedan just innan allting stängdes ner. Barnbarnet har hunnit bli tonåring så han har vuxit ifrån mig. Det är lite sorgligt faktiskt.

Så det skulle vara dags att få åka dit?

- Ja, verkligen annars simmar jag snart över kanalen. Jag måste få träffa dem snart.

Du är inte rädd att resa?

- Jag har fått min första vaccination och får min andra i augusti. Inte kan man gå omkring och vara rädd. Vi får hålla oss till restriktioner och rekommendationer och ha sunt förnuft så ska vi nog klara det här.

Charterresor från juli

Resebolagen har också märkt av finländarnas iver att resa utomlands på semester. TUI kommer att börja flyga från Helsingfors-Vanda flygplats till Kreta från och med slutet av juni och också charterresor från Vasa till Kreta är inplanerade från början av juli.

- För tillfället bokar finländare resor till hösten och vintern, men under de senaste veckorna har vi också märkt att folk vill boka till sommaren också, säger kommunikationschef för TUI Finland, Laura Aaltonen

- Finländarna har en sådan reseiver att då det blir möjligt så vill alla åka iväg.

Efter sommaren kommer TUI även att öppna upp rutterna från Vasa till Turkiet, Rhodos och Kanarieöarna.

Tuin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.
Bildtext Laura Aaltonen på TUI hoppas att Europa snart öppnar upp sig.
Bild: Toni Määttä / Yle

Aurinkomatkat arrangerar inte direktflyg från Vasa, men sommarens charterresor från Helsingfors-Vanda till Kreta, Rhodos och Madeira har väckt stort intresse.

- Vi utgår från att det är möjligt att ordna resor från början av juli. Vi har en tät kontakt med våra lokala samarbetspartners på semesterorterna och vi har en gemensam syn på att resorna kan ordnas på ett säkert sätt, säger kommunikationschefen Mari Kanerva.

Förra sommaren hann resebolagen ordna resor under en fem veckors tid, sedan stängdes allt ner. Nu väntar man på att EU:s covidintyg, som ska underlätta den fria rörligheten och ett säkert resande i EU under coronapandemin, ska träda i kraft.

- Det innebär att man behöver två vaccindoser eller ett negativt testresultat för att resa. Med hjälp av det hoppas vi att Europa öppnar sig, säger Aaltonen.

Alla vill inte resa

Trots att det snart igen kan bli möjligt att göra semesterresor utomlands, finns det även de som ändå gärna stannar i hemlandet.

- Vi ska vara hemma och fara ner till sommarstugan i Skaftung. Inte så mycket annat, konstaterar Lappfjärdsbon Klas Ingves.

Påverkar coronan era sommarplaner?

- Nej, inte så mycket. Vi har rest vad vi har rest. Vi är i den åldern, så vi håller oss i hemlandet.

En kvinna med en svart tröja och en flicka med en vit t-skjorta med text på.
Bildtext För Minna Luodetlahti och Jenni Korpi kan ett besök till nöjesparken vara aktuell i sommar.
Bild: Yle/Juho Teir

Kristinestadsbon Minna Luodetlahti har inga större sommarplaner, men hon kommer att stanna i Finland.

- Säkert blir det någon resa till en nöjespark, men jag tror inte vi är på väg längre bort. Vi har vanligtvis också hållit oss i Finland på sommaren. Jag stöder resor i hemlandet.