Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo djurskyddsförening tappar medlemmar efter brottsmisstankar mot stall i Nådendal – "Verksamheten står och faller på donationer"

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 12:27.
Närbild på en häst.
Bildtext Arkivbild. Enligt polisen har flera brottsanmälningar lämnats in.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Flera medlemmar har lämnat Åbo djurskyddsförening efter nyheterna om misstänkta brott vid ett stall i Nådendal. Nu är föreningen rädd för att föreningens djurskyddsverksamhet lider på grund av nyheterna, eftersom föreningen är beroende av donationer. 

Två personer har gripits, polisen har utfört en husrannsakan i fastigheten och flera brottsanmälningar har lämnats in. Enligt polisen finns det tydliga tecken på sexualbrott. Stallet ägs av Åbo djurskyddsförening och paret som hyr stallet har också varit aktiva i föreningen. 

Många medlemmar har varit bestörta över ett inlägg som föreningen skrev på Facebook, då Turun Sanomat först rapporterade om brottsmisstankarna. Då påstod föreningen i ett inlägg, som sedermera tagits bort, att det var frågan om grova lögner. Verksamhetsledare Britt-Marie Juup beklagar hur föreningen uttryckte sig, då fallet uppdagades. 

- Det var en blunder och verkligen oskickligt gjort av oss. Vi har försökt rätta till det efteråt och beklagar den tidigare skrivelsen, säger Juup. 

Förstår du varför folk har varit upprörda, då ni till en början misstänkliggjorde offren? 

- Jag förstår det mycket väl och jag beklagar djupt att vi kom ut med något sådant. 

"Vi har inte haft någon orsak att granska hyresgästens verksamhet"

STT har tidigare fått tag på en av personerna som driver stallet. Personen meddelar att misstankarna inte stämmer och att allt handlar om förbittrade ungdomar som nu tar ut sin hämnd mot stallet.

Paret som driver stallet har varit aktiva i Åbo djurskyddsförening. Bland annat har omhändertagna djur placerats i stallet och en av personerna har också suttit i styrelsen, men har nu lämnat styrelseposten. Paret har också haft hand om en bil, som används då djur räddas. 

Enligt Turun Sanomats uppgifter skulle den före detta styrelsemedlemmen Heidi Leyser-Kopra ha känt till att det begåtts sexuella övergrepp mot minderåriga i stallet. Leyser-Kopra säger själv till tidningen att hon sett en hel del flickor i stallet i mannens närhet, men hon förnekar att det skulle ha handlat om minderåriga flickor.

- Ingen i den nuvarande eller tidigare styrelsen har känt till att det skulle ha skett övergrepp där. Absolut inte. Det skulle vi ha reagerat på genast, säger Juup. 

Enligt Juup har företagarparet fungerat som hyresgäster för föreningen och föreningen har inte haft någon orsak att kontrollera verksamheten, på samma sätt som föreningen inte heller granskar verksamheten i de hyresbostäder som föreningen äger. 

Åbo djurskyddsförening har inte heller finansierat verksamheten, säger Juup. Föreningen har endast deltagit i matkostnader för de omhändertagna djur, som har placerats i stallet, fortsätter Juup.

Åbo djurskyddsförening hoppas att medlemmarna stannar kvar

Nu har Åbo djurskyddsförening sagt upp allt samarbete med stallet, och Juup understryker att de misstänkta brotten inte har något att göra med djurskyddsföreningens verksamhet. Flera medlemmar har redan lämnat föreningen och en del möjliga donationer har redan dragits tillbaka. 

- En ideell förening som Åbo djurskyddsförening står och faller på att det finns människor som donerar åt oss. Nu är faran stor för att våra medel kommer att minska. Det här är väldigt beklagligt för det inverkar direkt på djuren. Våra möjligheter att utveckla vår verksamhet minskar i takt med att medlen minskar, säger Juup. 

Hur kommer det här är att påverka er verksamhet och hur kommer ni att granska den? 

- Vi kommer att vara noggranna då vi väljer samarbetspartners och följa upp verksamheten på ett annat sätt. Vi har haft fullt upp med att svara i telefon och klargöra för oss själva hur vi går vidare. Vi vill att människorna inte ska koppla ihop oss med de obehagliga brottsanmälningarna.

Åbo djurskyddsförening har sagt upp samarbetet med stallet i Nådendal

5:48

Texten uppdaterades 27.5 klockan 6.19 med information om vad den före detta styrelsemedlemmen Heidi Leyser-Kopra känt till.