Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko: Utomstående krafter driver nu ett hybridkrig mot Belarus – forskare förundras över flygrestriktioner

Uppdaterad 27.05.2021 10:37.
Aleksandr Lukasjenko
Bildtext Belarus president Aleksandr Lukasjenko: Allt är västs fel.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko är upprörd över västvärldens starka reaktion på belarusiska myndigheter som i söndags fick ett passagerarplan att ändra rutt och landa i Minsk, varefter en regimkritisk journalist greps. Forskaren Ryhor Nizhnikau förundrar sig över västländernas sanktionsbeslut och säger att det är invånarna som kommer att drabbas av flygsanktioner - inte regimen.

Västvärlden har rasat över de belarusiska myndigheternas beteende och har beslutat att rikta sanktioner mot Belarus.

Lukasjenko säger för sin del att omvärldens beslut om sanktioner utgör ett försök att kväva Belarus.

- Det gick som vi hade förutspått: De som vill oss illa både i hemlandet och utomlands har nu nya metoder i sina attacker mot staten. Utomstående krafter driver nu ett hybridkrig mot Belarus.

Att anklaga väst är Lukasjenkos främsta vapen

― Belarusexperten Ryhor Nizhnikau

Lukasjenko säger att passagerarplanet som uppmanades landa i Minsk hade nåtts av ett bombhot och att det därför inte kunde fortsätta sin resa utan i stället måste landa i Belarus. Enligt Lukasjenko hade bombhotet sitt ursprung i Schweiz.

Han bedyrar också att han agerat helt lagligt och att Belarus var ute efter att skydda människor enligt internationell lag.

- Nu har de överskridit alla gränser i attackerna mot vårt land. Det här strider mot allmänt förnuft och mänsklig moral, säger Lukasjenko.

Han uttalade sig i dag inför det belarusiska parlamentet.

"Det är väst som attackerar"

Händelserna kring passagerarplanet som var på väg från Aten till Vilnius i söndags har lett till att många europeiska flygbolag har ändrat sina rutter och låter bli att flyga i belarusiskt luftrum.

President Lukasjenko och hans allierade har redan sedan tidigare straffats med sanktioner av EU och USA, på grund av det våld som riktats mot demonstranter i Belarus sedan det kontroversiella presidentvalet i augusti 2020 - ett val som var riggat.

- Att anklaga väst är Lukasjenkos främsta vapen. Då man inte förmår ge en korrekt och laglig förklaring så är attack den enda metoden, kommenterar Belarusexperten Ryhor Nizhnikau, forskare vid FIIA.

Ryhor Nizhnikau
Bildtext Ryhor Nizhnikau är forskare och Belarusexpert.

Nizhnikau säger att Lukasjenkos budskap är att det inte handlar om interna händelser, utan att det är väst som attackerar presidenten och hela landet. I fallet med passagerarplanet som gick ner i Minsk skyller han på Polen och Schweiz.

Enligt honom tror ingen på Lukasjenkos påståenden om attacker från väst.

- Alla vet att det till exempel i det här fallet handlade om att kidnappa journalisten Roman Protasevitj.

"Narrativet är tänkt för den ryska publiken"

Nizhnikau konstaterar att det här narrativet inte alls är tänkt för den belarusiska publiken. Det är avsett för Ryssland.

Idén med den här konflikten är att vinna gehör i Ryssland och att öka det ryska stödet för Lukasjenko själv.

Han har inget stöd inne i sitt eget land - förutom säkerhetsstyrkorna, och det är därför som det ryska stödet är så viktigt för Lukasjenko

― Ryhor Nizhnikau

- Ryssland intar i princip en stödjande roll och gillar att Lukasjenko utgör en del av den rysk-västliga konflikten och att båda länder kan ingå i samma spel så att säga. Ryssland kan kanske ändå utåt försöka visa en lite mildare attityd.

Han tror att Lukasjenko nog en tid ännu kommer att sitta vid makten.

- Han kan nog sitta kvar som president i flera år. Han tror ju själv att han kommer att vara president på livstid - om han kan behålla stödet från Moskva.

"Moskva har inget alternativ just nu"

Enligt Nizhnikau kan Lukasjenko ändå inte sitta kvar så väldigt länge, eftersom han har hela samhället emot sig.

- Han har inget stöd inne i sitt eget land - förutom säkerhetsstyrkorna, och det är därför som det ryska stödet är så viktigt för Lukasjenko. Ryssland kan se till att säkerhetstjänsten är lojal mot honom. Och säkerhetsservicen i Belarus är ju faktiskt i princip mer Moskvatrogen är Lukasjenko-trogen.

Nizhnikau anser att problemet är att Moskva inte har någon annan kandidat för posten som president i Belarus.

- Ryssland har gett upp tanken på en ny person. President Putin tycker att Lukasjenko är det bästa man kan få, så det behövs ingen annan just nu.

Så länge Putin sitter vid makten i Ryssland har Lukasjenko hans stöd.

Stepan Putilo pitämässä tiedotustilaisuutta
Bildtext Omvärlden kräver att den gripna regimkritiska journalisten Roman Protasevitj släpps fri.

Den gripna journalisten hotas av långt fängelsestraff, våld och i värsta fall råkar han ut för "en olycka" i fängelset

Omvärlden kräver att den gripna regimkritiska journalisten Roman Protasevitj släpps fri.

Den 26 år gamla oppositionsaktivisten som arbetar för den oberoende mediekanalen Nexta Telegram hotas nu av en lång fängelsevistelse i Belarus.

Nizhnikau konstaterar att dödsstraff visserligen existerar i Belarus, men att det åtal som nu har väckts mot journalisten inte leder till dödsstraff - men nog en fängelsedom på upp till femton år.

- Och det allra värsta är att då domen har avkunnats och journalisten har placerats i fängelse så kan det några år senare hända honom något - en så kallad olycka.

- Han kommer sannolikt nu att utsättas för hård press och påtryckningar, och säkerhetstjänsten kommer säkert att få all information den vill ha av honom.

- Han kommer att utsättas för både fysisk och psykisk tortyr - och sedan lite senare kan det komma ett besked om att han har drabbats av en hjärtattack i fängelset. Det här är det värsta scenariot, säger Nizhnikau.

"Västländernas reaktioner har hittills varit bara symboliska"

Nizhnikau konstaterar att reaktionerna från omvärlden har varit närmast symboliska då det gäller det som skett under en längre tid i Belarus.

- Hittills har reaktionerna utifrån varit lama. Det har handlat om små och försumbara sanktioner, och Minsk tar inte dem på allvar.

Nizhnikau påpekar att regimen i Belarus under det senaste halvåret har gjort sig skyldig till hemska saker, men att EU trots det har pålagt landet bara symboliska sanktioner och uttalanden.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja sa på onsdagen att det är dags att stoppa terrorn i landet.

Hon vill också att EU reagerar kraftfullt och på allvar förstår att läget i Belarus är mycket kritiskt och att händelsen på flygplanet bara är en liten del av ett stort mönster.

"Flygsanktioner ett märkligt beslut"

Västliga länder i Europa har fattat beslut om att förbjuda det nationella belarusiska flygbolaget att flyga till Europa ut från Minsk.

Ryhor Nizhnikau förundrar sig över beslutet.

- Problemet med det är att det inte skadar regimen. Det är folket som skadas mest av den här sortens sanktioner.

Att bestraffa invånarna i Belarus med flygsanktioner är inte ett genomtänkt beslut, säger han.

Den här sortens straff innebär bara att belarusierna låses in tillsammans med sina förtryckare

― Ryhor Nizhnikau

Han påpekar att flyg är den enda vägen för belarusier att utan restriktioner ta sig ut ur landet.

- Det finns inga andra metoder. Landsgränserna är de facto halvt stängda. Enligt gällande lag kan myndigheterna om de så önskar stoppa personer som försöker ta sig över gränsen landvägen.

Och om man vill tala om solidariskt handlande så är det här i alla fall inte det, säger han.

- Nej, den här sortens straff innebär bara att belarusierna låses in tillsammans med sina förtryckare. De har lämnats ensamma och har inte en chans att lämna landet. Det här var ett illa planerat och dåligt beslut.