Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Reglerna kan ändras i formel 1 efter Charles Leclercs krasch i kvalet: ”Vi ska titta på det”

Uppdaterad 26.05.2021 21:11.
Charles Leclerc kraschar i Monaco.
Bildtext Charles Leclerc kraschade i slutet av Q3 i lördags.

Borde en förare bli fråntagen sin bästa tid om man kraschar i kvalet och orsakar rödflagg? Den frågan ska formel 1 nu se över. Orsaken är Charles Leclercs krasch i Monaco som ledde till att de andra förarna gick miste om sitt sista försök i Q3.

Lördagens kval i Monaco fick en dramatisk avslutning. Charles Leclerc satte den snabbaste tiden i sitt första försök i Q3, men i det andra tappade han kontrollen över sin bil och kraschade.

Efter monegaskens krasch rödflaggades kvalet. Resten av toppförarna gick miste om sitt sista försök och Leclerc knep pole position.

I bland annat den amerikanska serien indycar fråntas en förare sin bästa tid om man orsakar rödflagg i kvalet. Regeln finns för att man vill förhindra att en förare medvetet skaffar sig fördel.

Efter helgens händelse kan den här regeln också införas i formel 1, rapporterar Motorsport.

– Som alltid när det uppstår en fråga så kommer Fia, formel 1 och stallen att titta på det och överväga. Jag känner till regeln i indycar och den finns även i andra serier som lyder under Fia och i nationella mästerskap.

– Vi ska titta på det tillsammans och bestämma om regeln är lämplig eller inte, säger tävlingsledaren Michael Masi till Motorsport.

Charles Leclercs Ferrari lyfts upp.

Bland de som stöder en regeländring finns Mercedes stallchef Toto Wolff.

– Jag visste inte att regeln fanns i USA men den är smart och skulle leda till mindre förvirring. Jag tror verkligen inte att Charles kraschade medvetet. Det skulle vara ett bra incitament för att undvika ett ordkrig, säger han enligt Racefans.

Michael Masi anser också att det är tydligt att Leclerc gjorde ett misstag innan kraschen.

– Vi har tittat på situationen, all data och lyssnat på radiokommunikationen och jag anser att ingen förare medvetet skulle orsaka sådana skador på sin bil, säger han.

Diskussion om artikeln