Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministeriet utreder huruvida polisen ska få bära religiös huvudbonad – kanslichefen: "Även uniformen lever i tiden"

Två poliser med hijab utanför Scotland Yard.
Bildtext Londonpolisen var år 2001 den första polisanläggningen i Storbritannien som tillät användning av hijab.

Inrikesministeriet undersöker som bäst om religiösa huvudbonader, som exempelvis hijab, kan bäras som en del av en polisuniform. Utredningen kunde möjligen även tillämpas på räddnings- och gränsbevakningsväsendets tjänsteuniformer.

Religiösa huvudbonader blev föremål för diskussion förra veckan då Yle skrev om Fardowsa Mohamud, vars dröm om att bli fredsbevarare gick i kras på grund av att Försvarsmakten inte tillåter hijab.

I Finland får inte heller polisen bära religiösa huvudbonader som en del av tjänsteuniformen.

En utredning om deras möjliga godkännande inleddes redan förra året, men avbröts då den som gjorde utredningen bytte arbetsuppgift. Enligt Kirsi Pimiä, kanslichef vid Inrikesministeriet, har utredningen fortsatt i vår.

Hittills har förbudet mot användning av sjalar och huvuddukar motiverats bland annat av det faktum att polisuniformen bör vara enhetlig, identifierbar och neutral.

Att uniformen ska vara neutral innebär bland annat att religiösa, politiska eller ideologiska symboler inte får synas.

– Vi diskuterar nu om dessa principer utesluter vissa grupper, säger Pimiä.

“Uniformen lever i tiden”

Som en del av utredningen görs en internationell jämförelse av användningen av sjal i olika länder.

Dessutom görs en analys av klädkoder och förordningar som tjänsteuniformen bygger på. I Finland är polisens uniform reglerad av lagen.

Rapporten undersöker också om användningen av en sjal kan utgöra en säkerhetsrisk för polisen som bär den, till exempel vid användning av maktmedel.

Om användningen av sjal tillåts, skulle polisen förse användaren med en som skulle vara anpassad för tjänst och vara tillverkad av noggrant övervägt material.

Användningen av religiösa symboler varierar från land till land. Storbritannien och Sverige tillåter exempelvis sjalar som en del av polisuniformen. 

Ärendet nådde Inrikesministeriet när personer som ansökte till Polisyrkeshögskolan hoppades kunna använda hijaben.

– Även en uniform lever i tiden. När vi fick kvinnliga poliser ändrades den enhetliga koden. Jag tycker att vi bör göra det möjligt för alla finländare att ansöka om att vara i polisens tjänst, säger kanslichef Kirsi Pimiä.

Godkännande av sjalar och huvuddukar skulle vara ett steg mot fler poliser med interkulturell förståelse

Pimiä hoppas att utredningen kommer att slutföras under sommaren. När rapporten är klar kommer den att diskuteras med den politiska personalen inom Inrikesministeriet.

– Ärendet kommer antingen att avslutas där eller föras vidare. Om inställningen är positiv, hoppas jag att frågan kan behandlas vidare i statsförvaltningen. Det skulle vara bra att diskutera om detta kan gälla för alla som bär tjänsteuniform.

Enligt Pimiä är ett av regeringsprogrammets mål att göra människor med olika etnisk bakgrund till poliser för att stärka förtroendet bland olika grupper av människor. 

Redan 2019 uppgav rektorn vid Polisyrkeshögskolan att ett allt mer mångkulturellt Finland skulle behöva fler poliser med interkulturell förståelse.

– Jag tror att godkännandet av sjalar skulle vara en del av det, säger Pimiä.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) gav ingen kommentar till Yle angående frågan.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel “Pitäisikö poliisin saada käyttää uskonnollista päähinettä? Tätä sisäministeriö nyt selvittää – Kansliapäällikkö: "Virkapukukin elää ajassa” skriven av Tiina Karppi. Texten har översatts av Emil Friman.

På andra språk

Diskussion om artikeln