Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Biden vill gå till botten med det nya coronavirusets ursprung – spreds viruset från djur på matmarknaden i Wuhan eller "rymde" det från ett laboratorium?

Från 2021
Joe Biden talar med journalister.
Bildtext Enligt Biden har USA:s underrättelsetjänster inte en gemensam syn på det nya coronavirusets ursprung. Här talar Biden med journalister innan sin avfärd till Delaware i tisdags.
Bild: Copyright © 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

USA:s president Joe Biden är inte nöjd med de utredningar som hittills gjorts för att klarlägga ursprunget av covid-19.

Biden ber därför nu USA:s underrättelsetjänster att fördubbla sina ansträngningar för att utreda saken, och han förväntar sig resultat inom tre månader.

- Jag har bett underrättelseväsendet att fördubbla sina ansträngningar för att samla in och analysera information som kan föra oss närmare ett slutligt svar, och att rapportera tillbaka till mig om 90 dagar, sa Biden i ett uttalande på onsdag.

Den rådande teorin är att det nya coronaviruset fått spridning från djur på en matmarknad i kinesiska Wuhan, där de första fallen rapporterades i december 2019.

Men teorin utmanas av en annan, som går ut på att viruset av misstag skulle ha spridits från ett laboratorium i staden.

Världshälsoorganisationen WHO:s utredning har tidigare slagit fast att viruset sannolikt överförts från djur till människor.

Främst republikaner trodde på laboratorium-teorin

Enligt Biden splittrar de olika teorierna om det nya coronavirusets ursprung USA:s underrättelsetjänster.

Teorin om att covid-19 härstammar från ett laboratorium i Wuhan har tidigare främst fått gehör bland republikaner i USA, inklusive den förre presidenten Donald Trump, men nu ser även Biden teorin som fullt möjlig.

– Jag tror inte att det finns tillräcklig med information för att bedöma att den ena teorin är mer sannolik än den andra.

Bidens uttalande kommer efter att hans administration i veckor strävat efter att undvika en allmän diskussion om att viruset skulle härstamma från ett kinesiskt laboratorium.

Kina förnekar fortsättningsvis att det skulle kunna finnas någon sanning i den här teorin och anklagar USA för att sprida konspirationsteorier.

Källor: AP, Washington Post