Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ommöbleringen i ministerposterna fick grönt ljus – Saarikko: Ministerbytet förstärker regeringens inre styrka

Från 2021
De nya ministrarnas presskonferens - Spela upp på Arenan

Regeringen har nu officiellt en ny finansminister, Annika Saarikko (C), och en ny forsknings- och kulturminister, Antti Kurvinen (C).

Presidenten godkände ministerbytet på torsdagsmorgonen. Du kan se de nya ministrarnas presskonferens överst i den här artikeln.

Antti Kurvinen fungerade som ordförande för riksdagsgruppen tidigare, men lämnar nu uppdraget för att ta över som forsknings- och kulturminister.

På eftermiddagen klarnar det vem som tar över som ordförande för Centerns riksdagsgrupp. Eeva Kalli, vice ordförande, är inte intresserad av uppdraget.

Juha Pylväs har däremot meddelat för Yle att han vill ta över ordförandeklubban.

Kurvinen: "Det här är ett framtidsuppdrag"

Antti Kurvinen sade efter utnämningen att han är tacksam för förtroendet och ser fram emot att jobba i regeringen.

– Det här är ett framtidsuppdrag. Jag är mycket ivrig, säger han om sin nya roll i regeringen Marin.

Han säger att coronakrisen tärt hårt på kulturen, idrotten och unga – något han ser fram emot att jobba på.

– Nu ska vi utveckla lärandet och fritidsverksamheten.

Saarikko: "Redo att lära mig nya saker"

Ministerbytet blev aktuellt då Centerns Matti Vanhanen under helgen meddelade att han lämnar sin post som finansminister. Partiledare Annika Saarikko tar nu över det uppdraget.

– Det är ingen hemlighet att finansministeruppdraget är ett av de viktigaste inom politiken. Jag tar mig an det här uppdraget – redo att lära mig nya saker och för att tjäna finländarna, säger Saarikko.

Saarikko och Finland står inför svåra uppdrag. Saarikko nämner att coronakrisen varit påfrestande för ekonomin och säger att sysselsättningsgraden måste höjas. Också vård- och förvaltningsreformen är en utmaning.

– Men jag tror på Finland och finländarna.

Enligt Saarikko blir samarbetet mellan henne och statsminister Sanna Marin (SDP) nu smidigare.

– Ministerbytet förstärker regeringens inre styrka.

En rad av ministerbyten inom Centern

Centern har haft flera ministerbyten.

Hanna Kosonen fungerade som forsknings- och kulturminister när Saarikko var föräldraledig. Då Saarikko blev mammaledig var hon minister i regeringen Rinne. När hon kom tillbaka var Sanna Marin ny statsminister.

Mika Lintilä började som finansminister i regeringen – en post som sedan togs över av Centerns dåvarande ordförande Katri Kulmuni, medan Lintilä blev näringsminister. Kulmuni lämnade slutligen regeringen på grund av en konsultskandal sommaren 2020 och Vanhanen tog över.