Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnholken i Sundom får fortsätta om barnen räcker till

Från 2021
Gård på ett daghem. I förgrunden står en sten och en flaggstång. bakgrunden skymtar hus och träd.
Bild: Privat

Daghemsenheten Barnholken i Sundom får fortsätta, förutsatt att man senast den 18 juni hittar minst 14 barn till verksamheten.

Barnholken har varit nedläggningshotad flertalet gånger och igår onsdag gav nämnden för fostran och undervisning i Vasa enheten ytterligare en chans.

Jens Drud Hansen (SFP) kom med ett förslag som alla utom en nämndmedlem ställde sig bakom.

Enligt det godkända förslaget ändras Holken så att det fungerar som syskondagis/flexgrupp och Vasa stad ska inleda samtal med Åbo Akademi om att göra Holken till ett övis-daghem med inriktning hållbarhet och utomhuspedagogik.

Det vitala i beslutet är att verksamheten får fortsätta med förutsättningen att minst 14 barn anmäls till gruppen senast den 18 juni. Nu är det också möjligt att anmäla barn under 3 år.

- Diskussionen var lång. Och här finns ju vissa realiteter att lyfta fram. Den här frågan har tagits upp i nämden flera gånger. Vi har gett möjligheter och nu fick Holken ytterligare en möjlighet, säger ordförande Marianne Waltermann (SDP).

Waltermann säger att man också bör fråga sig hur vettigt det är att binda upp tre vuxna vid fyra-fem barn.

- Det är kanske inte riktigt rätt om man ser till helheten i Vasa, säger Waltermann.

Nämnden godkände också ett tilläggsförslag enhälligt: Om det går så att Holken läggs ner ska staden utreda möjligheterna till att starta ett utomhusdagis.

Diskussion om artikeln