Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På fredag kan båtar igen köra igenom Lillholmen i Pargas – nästa vecka öppnas en gångbana vid bron

Lillholmens pontonbro i Pargas
Bildtext Den gamla bron var i så dåligt skick att en ny bro måste byggas.

Arbetet med Lillholmens klaffbro i Pargas framskrider enligt tidtabellen. På fredag öppnas en upplyst väg för båtar och nästa veckas fredag öppnar även en gång- och cykelväg vid bron.

Öppningen för båtar är 6 meter hög, 10 meter bred och 2,1 meter djup. Båtleden är på samma plats som den kommer att vara då bron är färdig och är öppen under resten av tiden byggarbetena pågår. Hastighetsbegränsningen vid öppningen är 9 km i timmen.

Då den tillfälliga arbetsbron står klar den 4 juni öppnas även en tillfällig 1,5 meter bred gångbana intill arbetsbron. På grund av båtleden har gångbanan ändå begränsad tillgänglighet, vid båtöppningen byggs trappor och en led för cyklar. Gångbanan öppnar på fredag den 4 juni och den är i användning så länge byggnadsarbetet pågår.

Lillholmens klaffbro finns mellan Skräbböle och Tervsund i Pargas. Den tidigare bron stod klar 1982, men var i så dåligt skick att en ny bro måste byggas på platsen. Byggarbetet påbörjades i februari i år och beräknas vara klart hösten 2022.