Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centralsjukhuset i Karleby vill ha möjlighet till omfattande jour

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 16:10.
Kuvassa suihkulähde
Bildtext Mellersta Österbottens centralsjukhus.
Bild: Heini Holopainen / Yle

Soite i Mellersta Österbotten vill ha möjligheten att ordna omfattande jour vid centralsjukhuset i Karleby. Fem aktörer riktar sin önskan till riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Fyra samkommuner och ett sjukvårdsdistrikt har skrivit till riksdagens social- och hälsovårdsutskott med en önskan om att det i framtiden ska vara möjligt för alla välfärdsområden att ordna omfattande jour.

Aktörerna vill att detta ska skrivas in i de nya sote-lagarna.

Det handlar om Soite i Mellersta Österbotten, samkommunen i Kajanaland, Kymsote-samkommunen i Kymmenedalen, Essote-samkommunen i Södra Savolax och sjukvårdsdistriktet i Egentliga Tavastland.

- Den jourservice vi har just nu vid Mellersta Österbottens centralsjukhus är rätt dimensionerad sett till behov och resurser. Men saker förändras och nivån på jourservicen ska kunna förändras med dem, säger vd Minna Korkiakoski-Västi i ett pressmeddelande.

Inget behov just nu

Mellersta Österbottens centralsjukhus har nu jour inom tio specialområden och det finns inget behov att utöka under den närmaste tiden. Det handlar om att vara förberedd och om jämlikhet.

- Vi tycker att alla sjukvårdsdistrikt ska ha möjligheten till omfattande jour, om de anser det vara nödvändigt. Därför vill vi att det i lagstiftningen ska stå att det inte är förbjudet, säger Korkiakoski-Västi till Yle Kokkola.

För Soites del skulle omfattande jour kunna bli aktuellt om till exempel befolkningen ökar eller om det sker förändringar på de närliggande sjukhusen.

Det skulle vara upp till statsrådet att besluta om ändringar gällande den omfattande jouren, på förslag av social- och hälsovårdsministeriet.

I dagsläget har 13 sjukvårdsdistrikt ålagts att ordna omfattande jour. Det är universitetssjukhusen i Helsingfors, Åbo, Tammerfors, Kuopio och Uleåborg och centralsjukhusen i Vasa, Seinäjoki, Lahtis, Villmanstrand, Björneborg, Jyväskylä, Joensuu och Rovaniemi.

Texten uppdaterad klockan 16.10 med Korkiakoski-Västis kommentar.

Diskussion om artikeln