Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ska du resa mellan Finland och Sverige i sommar? Det här är det som gäller kring coronatest och gränskontroller just nu

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 16:42.
Båtresenärer kliver ombord på färja vid Nybroplan.
Bildtext Just nu är det ingen turistrusning till båtarna vid Nybrokajen.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Resor till Sverige och Danmark är möjliga för finländare, men vid hemresan till Finland gäller coronatest och karantän.

Under pandemin har resereglerna varierat mycket mellan länderna i Norden, vilket har skapat frustration framför allt i gränsregionerna men också för andra som har familj och vänner eller arbete på olika sidor av gränserna. 

Olika regler har införts inte bara av de olika regeringarna, utan dessutom av resebolagen. I juli kommer EU:s vaccinpass som ska underlätta resandet, och åtminstone fram till det lönar det sig fortfarande att kolla upp resereglerna med resebolaget du reser med.

Tom uteservering i Gamla stan i Stockholm.
Bildtext Uteserveringarna i Gamla stan väntar på att turisterna ska återvända.
Bild: STELLA Pictures

Sverige öppnar upp för Norden

Sedan pandemins start har resor till Sverige med några undantag varit tillåtna från alla EU- och EES-länder utan att resenärerna behövt några särskilda skäl att resa. I början av åren var gränsen stängd för Norge och Danmark ett tag, men mot Finland har den hela tiden varit öppen.

Däremot har Sverige sedan januari krävt negativt coronatest av utländska resenärer som kommer in i landet, samt att alla som reser in isolerar sig. Det är de reglerna som ändrar efter beskedet från regeringen i går.

Från och med 1.6 behöver resenärer från Norden inte längre uppvisa negativt coronatest för att komma in i Sverige. Poliskontrollerna vid de nordiska gränserna avlägsnas alltså.

Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten i går att rekommendationen om att resenärer ska isolera sig i en vecka efter en resa inte längre gäller. 

Beslutet motiveras med att gränskontroller ska vara ett undantagstillstånd och att coronaläget i EU har blivit så mycket bättre: smittspridningen minskar och vaccintäckningen ökar.

En skylt utanför Gröna lund säger "Vi ses snart".
Bildtext Gröna lund öppnar första helgen i juni, med krav på förbokning av biljetter, och begränsningar på besökarantalet.
Bild: STELLA Pictures

Det här gäller för resenärer från Finland till Sverige…

Den allmänna rekommendationen i Finland är att undvika resor som inte är nödvändiga, till alla länder. Finländska medborgare har ändå alltid rätt att lämna sitt land och återvända.

Den som reser till Sverige från Finland behöver från och med 1.6 varken visa upp något test- eller vaccinpass, och heller inte isolera sig efter ankomst.

För resan hem till Finland igen kommer resebolaget att kräva ett negativt coronatest, i enlighet med THL:s rekommendationer. Efter ankomst till Finland ska resenärer sitta i frivillig karantän.

Utländska resenärer i Sverige ska på samma sätt som svenskar följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sajten Krisinformation uppdateras löpande med vad som gäller för restauranger, folksamlingar med mera just nu.

Folk njuter av solen på trappan till Dramaten.
Bildtext Ute på stan, bland annat på Dramatens trappor, njuter Stockholmarna av vårsolen.
Bild: STELLA Pictures

… och det här för resenärer från Sverige till Finland:

Finlands nuvarande reserestriktioner gäller fram till 15.6. Enligt Finlands inreseregler är Sverige liksom så gott som alla länder listat som land det bara tillåts nödvändiga resor eller nödvändig pendeltrafik från.

Finländska medborgare får alltid återvända till landet. I övrigt behöver resenärer ha en nödvändig orsak, som arbete eller möte med släkting. En fullständig lista på godkända nödvändiga orsaker finns hos Gränsbevakningen.

Flygbolagen och rederierna började i våras kräva att resenärer till Finland visar upp ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest för att få stiga ombord. Finnair har börjat godkänna vaccinintyg i stället för coronatest på sina flyg till Finland, det räcker med en dos.

Myndigheterna i Finland rekommenderar en 14 dagars karantän för alla inresande. Karantänen kan förkortas genom ytterligare ett coronatest tidigast 72 timmar efter inresa. Det här gäller även finska medborgare.

Kolla även resebolagets regler – och många avgångar är fortfarande inställda

Resor till Danmark möjliga, till Norge svårare

För resor till Danmark, vilket är aktuellt till exempel för de som vill resa till Danmark för EM i juni, gäller ett trafikljussystem som beror på smittspridningsläget i landet resenären kommer från: Finland klassas som gult land, vilket innebär att isolation inte krävs efter inresa. Däremot krävs coronatest efter inresa till landet.

Till Norge gäller fortfarande strikta inreserestriktioner som i praktiken betyder att utländska medborgare inte släpps in.

Vissa regioner i Finland markeras ändå numera gula enligt Norges reserestriktioner, vilket innebär undantag från karantänregeln och därmed möjlighet att resa.

Diskussion om artikeln