Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitieombudsmannen: "Problematiskt beteende" av poliser som i uniform höll i plakat under Black Lives Matter-demonstrationen i somras

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 12:19.
En demonstrant står mellan två poliser.
Bildtext Polisen agerade inte neutralt under BLM-demonstrationen i Helsingfors, slår JO fast. Här syns två poliser ta bild med en demonstrant samt hålla i en skylt.
Bild: Sara Silvennoinen / Yle

Två poliser syntes under fjolsommarens Black Lives Matter-demonstration i Helsingfors hålla i demonstrationsskyltar medan de övervakade händelsen. JO beskriver det som "problematiskt".

"Med tanke på polisens framhävda opartiskhet är det problematiskt att två polismän som övervakade Black Lives Matter-demonstationen fotograferades med demonstrationsskyltar", slår riksdagens justitieombudsman (JO) Petri Jääskeläinen fast.

Minst 3 000 personer deltog i demonstrationen som ordnades i juni 2020 som en följd på George Floyds död i USA.

Enligt dåvarande coronabegränsningar var det endast ok för 500 personer att delta. Polisen och demonstrationens arrangör överraskades av så många deltagare.

Polisen borde ha avslutat demonstrationen direkt, men enligt JO dröjde polisens åtgärder inte "på ett sätt som skulle ha föranlett honom att vidta åtgärder". 

De som övervakar ska vara opartiska

JO slår fast att poliser som övervakar en demonstration inte får ta ställning för eller mot demonstrationen. Poliserna ska alltså vara neutrala.

Polisers uppgift under demonstrationer är att 1. trygga utövandet av mötesfriheten och 2. övervaka att arrangören fullgör sina lagstadgade skyldigheter.

Enligt JO ska poliser vara opartiska – trots att temat för demonstrationen i fråga är allmänt och involverar poliser.

"Även om det hör till polisens skyldigheter att motsätta sig rasism, ger detta inte poliserna rätt att avvika från rollen som opartisk övervakare".

Som följd av den här händelsen kommer opartiskhet inom polisen att framhävas ännu mer.