Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Är du stolt över din trädgård och vill visa upp den ska du vara med" – ett tjugotal västnylänningar redan anmälda till Öppna trädgårdar

Från 2021
Uppdaterad 28.05.2021 12:29.
Sanne Wikström står vid ett körsbärsträd.
Bildtext Sanne Wikströms körsbärsträd som står på hennes går i Karis är i blom. Wikström är verksamhetsledare för Svenska trädgårdsförbundet som är delarrangör av evenemanget Öppna trädgårdar.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Evenemanget Öppna trädgårdar ordnas i år för tionde gången. Arrangörerna väntar att ungefär 350 trädgårdar runt om i landet håller sina portar öppna 20.6 då evenemanget går av stapeln.

- För tillfället har ungefär tjugo trädgårdar från Västnyland anmält sig. Jag hoppas några till från regionen skulle vilja vara med, säger Sanne Wikström.

Hon är verksamhetsledare för Svenska trädgårdsförbundet, som är en av arrangörerna av evenemanget.

Wikström säger att flera trädgårdar ännu kan anmäla sig till evenemanget eftersom anmälningstiden har förlängts till 31.5.

Tröskeln för att anmäla sin trädgård ska vara och är låg. Tycker man att den egna trädgården är sådan att man vill visa upp den för andra ska man vara med, säger Sanne Wikström.

- Är man själv stolt över sin trädgård och vill visa upp den ska man vara med. Det finns inga minimikrav på att man ska ha krattade gångar eller kantade rabatter.


Vi lär oss tillsammans i trädgården

Evenemanget Öppna trädgårdar brukar alltid ha ett visst tema, så också i år.

- Temat för i år är ”Vi lär oss tillsammans i trädgården” och det betyder att man delar med sig av det man kan.

- Tanken är att den som visar upp sin trädgård också berättar om den för besökarna. Då delar man med sig av den kunskap man har om sina växter, säger Wikström.

Meningen är alltså att vem som helst kan vara med i evenemanget och vem som helst får besöka trädgården. Coronaläget ställer vissa krav på trädgårdsägarna men också på besökarna.


- De som är med i evenemanget svarar förstås för sin egen trädgård. Alla måste följa med och följa de rekommendationer och restriktioner som gäller på det område där trädgården finns, säger Sanne Wikström och fortsätter:

- Man ska också använda munskydd och gärna också ha handskar på händerna. Givetvis ska man följa alla de coronaregler som finns, säger hon.

För den som vill anmäla sin trädgård till evenemanget gäller det att gå in på evenemangets webbplats och fylla i de uppgifter som efterfrågas.

Diskussion om artikeln