Hoppa till huvudinnehåll

PANDEMIFÖRNEKARNA PROTESTERAR

Det finns tiotals aktivistgrupper i Finland som motsätter sig coronarestriktioner. I de här grupperna finns en osannolik blandning av new age-folk, anhängare av alternativ vård, sannfinländare, EU-motståndare och till och med högerextremister och putinister.

Vi har följt med aktivistgrupperna under flera månader. Vi har sett dem organisera sig och knyta kontakter. Vi har också hittat internationella kopplingar och förebilder.

En av de större grupperna heter Vapauden puolesta, “För frihet”. De säger att de är för frihet och mänskliga rättigheter, och att de är vanliga oroliga medborgare.

Men också den här gruppen sprider mängder av desinformation om munskydd, vacciner och corona. Aktivisterna propagerar på olika evenemang, på sociala medier och i strömmade sändningar.

Oktober 2020

Den 10.10 demonstrerar Vapauden puolesta i Helsingfors. Skådespelaren och yogaläraren Christoffer Weiss får publiken att dansa. 

“Jag känner ingen som har varit sjuk i corona, känner ni någon”? ropar Weiss ut i publiken. Bara några demonstranter lyfter handen.

Den 31.10 organiserar sig World Freedom Alliance i Stockholm, de finländska aktivisterna knyter kontakt till organisationen. Den kommer att ställa krav på beslutsfattare i Europa om att alla coronarestriktioner upphör och att vaccinprogrammen avslutas.

November 2020

Den 1.11 demonsterar Vapauden puolesta på nytt i Helsingfors. Den amerikanska vaccinmotståndaren Robert F. Kennedy Jr presenteras som gruppens beskyddare, han framför en videohälsning på Vapauden puolestas seminarium.

Januari 2021

30.1 samlas cirka 60 personer till protest i Helsingfors. Polisen ger order om att demonstranterna ska skingras på grund av gällande begränsningar av sammankomst.

Februari 2021

Den 2.2 publicerar det ryska utrikesministeriet en video om “polisvåld” på sin Facebooksida. Här ingår videobilder som är filmade på demonstrationen i Helsingfors några dagar tidigare.

De som filmar och delar bilderna rör sig i Kremlvänliga kretsar i Finland.

På Alla hjärtans dag 14.2 demonstrerar omkring 100 personer från nationalistiska grupperingar på Medborgartorget i Helsingfors, De delar upp sig i mindre grupper. Högst 10 personer får samlas enligt rådande begränsningar. 

Mars 2021 

20.3 demonstrerar ca 400 personer med Vapauden puolesta inom ramen för World Wide Demonstration, som äger rum samtidigt i flera länder. En sannfinländare, två kristallpartister, en EU-motståndare och riksdagsledamot Ano Turtiainen ska hålla tal, men polisen låter dem inte sätta igång innan demonstranterna har skingrat sig.

Demonstranterna vägrar till en början hålla avstånd, enligt den rådande begränsningen borde de dela in sig i grupper om sex personer.

Just i mars är smittoläget som värst och incidensen är högst i Helsingfors.

Efteråt utreder polisen tiotals personer för sammankomstförseelser.

Samma dag går också en Suurkulkue-Stormarsch av stapeln i Helsingfors. Arrangörerna vill vara anonyma och vägrar att tala med etablerade medier. Slagorden handlar om att regeringen ska avgå och att “medierna är viruset”.

April 2021 

Den 9 april har aktivisten Henna Maria Vermeulen flugit från Spanien till Finland och besöker Vapauden puolestas strömmade sändning.

Här frågar Henna Maria om svåra smittolägen i vissa länder kan bero på att många där tagit influensavaccin.

10.4.2021 ordnas en ny Suurkulkue-Stormarsch i Helsingfors. Polisen ger order om att demonstranterna ska skingras, men de slinker vidare i mindre grupper mot Salutorget. 20 personer som inte lyder polisens order blir gripna.

Extremhögerkretsar infiltrerar Vapauden puolestas grupp på chatprogrammet Telegram.

I den finlandssvenska chatten skriver en medlem att statsminister Sanna Marin “borde elimineras”.

30.4.2021 lägger aktivisten Henna Maria Vermeulen upp en Facebook-video, där hon varnar statsminister Sanna Marin för att hon kan bli dragen inför rätta ifall hon inte sätter stopp för coronarestriktioner och coronavaccinering i Finland.

Det här är ett led i en kampanj av World Freedom Alliance.

Maj 2021

1.5.2021 ordnas åter en Suurkulkue-Stormarsch i Helsingfors. Polisen griper 60 av 300 demonstranter. 

Andra aktivistgrupper ordnar flera demonstrationer i maj.

Några aktivister grälar sinsemellan, vissa vill följa restriktionerna, andra hånar dem.

19.5.2021 utsätts en amatörteatergrupp i Helsingfors för påtryckningar och hot, eftersom det ingår en vaccinationsscen i Uppo-Nalle-pjäsen som ska ha premiär i juni. Teatergruppen ger vika för påtryckningarna och utelämnar scenen. Uppmaningar till kritik och påtryckningar har spridits i Facebookgruppen Koronakapina.

Aktivisterna har stödtrupper. Det finns influencers inom alternativ hälsa, yoga, teater och dans som aktivt är med på barrikaderna.

De sprider desinformation via podcasts, på de stora sociala medierna och på alternativa plattformer dit censuren inte når. Alternativmedier backar också upp.

Under våren 2021 har tonen i aktivistgrupperna hårdnat, och dessutom har medlemmar i grupperna delat uppmaningar till terrorism och antisemitiska bilder.