Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Brinkhall gård i Åbo har väckts ur sin törnrosasömn: "Det har krävt 50 000 arbetstimmar och arbetet fortsätter"

Från 2021
Uppdaterad 20.09.2021 14:14.
Brinkhall gård har vaknat ur sin törnrosasömn - Spela upp på Arenan

För tjugo år sedan var Brinkhall gård på Kakskerta i Åbo i mycket dåligt skick. Men 2001 köpte Stiftelsen för Kulturarvet i Finland gården av Åbo stad och har lyckats rädda den.

Brinkhall gård uppfördes av Gabriel von Bonsdorff 1793 med klara intryck av den nyklassiska gustavianska stilen.

Åbo stad ägde herrgården från 1967 till 2001 och lät både gårdshuset och parken förfalla. År 2001 då Stiftelsen för Kulturarvet i Finland köpte herrgården var den i mycket dåligt skick. Det hade uppstått stora vattenskador och varken värmeledningssystemet eller vattenledningarna fungerade.

Brinkhall herrgård på Hirvensalo i Åbo där tv-seriven Hovimäki inspelades
Bildtext Innan renoveringen inleddes var huset hårt medfaret.
Bild: YLE/Kaj Backman

Vid den här tiden spelades TV-serien Hovimäki in på Brinkhall. Inspelningarna innebar en vändning för herrgården, eftersom den då hölls varm och förfallet stoppades. De nya ägarna fick ta över först då Yle var klar med inspelningarna 2003.

Centralvärme och tidsenliga möbler

Då stiftelsen fick tillträde till Brinkhall inleddes en stor och tidskrävande renovering, berättar Kaija Hartiala som är ordförande för stiftelsen.

- Vi började med centralvärmen och har sedan installerat geotermisk värme. Alla byggnader har målats och inomhus har vi återställt så mycket som möjligt. Våra restaureringsstudenter har hittills gjort 50 000 arbetstimmar och arbetet fortsätter.

Tack vare två stora donationer är karaktärsbyggnaden idag fullt möblerad med tidsenliga antikviteter. Stiftelsen har också haft tillgång till värdefull expertis.

- Vi har haft turen att få hit kammarrådet Kari-Paavo Kokki, som tidigare var museichef i Heinola och som är expert på äldre tiders möblering. Han har levt här i flera veckor och organiserat alla möbler och tavlor.

Kaija Hartiala sitter i en gammal soffa i Brinkhell.
Bildtext Två stora donationer har gjort det möjligt att möblera Brinkhall berättar Kaija Hartiala.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Idag är det inte många som vet hur mycket tavlor man hade på väggarna eller hur mycket möbler det var i varje rum i början av 1800-talet. Men nu känns herrgården som ett bebott hem.

- Under åren har väggarna tapetserats många gånger om, men nu är de gamla tapeterna bortskrapade och mönstren på väggarna i ursprungligt skick.

Det är nog dyrt att upprätthålla det här

Kaija Hartiala, ordförande

Underhållet av Brinkhall slukar stora mängder pengar. Därför gäller det för stiftelsen att försöka få in pengar på olika sätt.

- Vi har två stugor sommarstugor som vi hyr ut och så driver vi ett café här sommartid som vi också får inkomster ifrån. Själva herrgården hyr vi ut till olika bröllop och fester, plus att vi ordnar guidade rundturer här.

Sal i gustaviansk stil på Brinkhall herrgård.
Bildtext Brinkhall är idag en populär festplats.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Olika bidrag har stiftelsen också fått från Museiverket, Anna och Signe von Bonsdorffs släktfond och från en del andra källor.

- Vi hoppas få mera pengar via testamenten och olika fonder för det är nog dyrt att upprätthålla allt det här.

Man får sitta på alla stolar och känna sig som hemma.

Det bästa med Brinkhall tycker Kaija Hartiala är att det inte är något museum utan tänkt att vara öppet för vanligt folk.

- Här är allting i användning och man får sitta på alla stolar och känna sig som hemma. Ofta när jag kommer hit ser jag människor röra sig i parken och jag har till och med sett brudpar fotograferas här trots att de inte har haft sin fest här.

Under normala år har Brinkhall blivit en populär plats för olika fester och här ordnas också olika musikevenemang.

Kaija Hartiala sitter i den gustavianska salen på Brinkhall.
Bildtext På Brinkhall får man sitta på alla stolar.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Förhoppningen inför framtiden är att få ekonomin i ett sådant skick att stiftelsen kunde anställa någon ombudsman som kunde sköta löpande ärenden.

- Jag är ju själv läkare, men som ordförande sköter jag alla olika ansökningar om pengar och renoveringar på egen tid och det blir ganska jobbigt.

Men det har varit givande att följa med herrgårdens utveckling. Herrgården idag fungerar så som det var meningen att den skulle göra då Stiftelsen för Kulturarvet i Finland tog över för tjugo år sedan.

Biblioteket på Brinkhall
Bildtext Brinkhall är idag fullt med värdefulla antikviteter.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Efter otaliga arbetstimmar vaknar Brinkhall herrgård upp igen

7:44

Diskussion om artikeln