Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kalle Tuulos avgår som ordförande för Åbo Djurskyddsförening – motiveringen är den misslyckade kommunikationen

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 15:07.
betsel som hästen bär när man rider den, hänger på krokar i ett stall
Bildtext En ytterligare styrelsemedlem måste ännu väljas vid föreningens nästa möte.
Bild: Mostphotos / ELENA ELISSEEVA

Djurskyddsföreningens ordförande avgår på grund av den misslyckade kommunikationen och de kommentarer som föreningen gav i samband med rapporteringen om polisutredningen vid stallet i Nådendal. Tidigare hade föreningen kallat anklagelserna för grova lögner. Föreningens nya ordförande är Mari Eerola och tidigare viceordförande Taru Säteri fortsätter på sin post.

I ett pressmeddelande skriver föreningen att de är mycket ledsna över de kommentarer som Tuulos skrivit. Föreningen vill också understryka att målet inte var att ifrågasätta de upplevelser av misshandel som barn och unga upplevt vid stallet, utan istället var deras mening endast att kommentera den del som berörde behandlingen av djur.

Djurskyddsföreningen uttrycker stor ånger över att de ifrågasatt de unga som varit modiga nog att göra sig hörda om sina upplevelser vid stallet.

Kommentaren var Tuulos egen och reflekterar inte djurskyddsföreningens åsikter. Tuulos kommer att avgå från sin tjänst omedelbart.

Åbo Djurskyddsförening rf:s pressmeddelande

Flera av de inblandade unga i fallet har också varit i kontakt med djurskyddsföreningen. Föreningen hoppas att det här kan vara ett tecken på att fortsatt samarbete i framtiden är möjligt.

Djurskyddsföreningen har också granskat sin egen verksamhet för att hindra liknande händelser i framtiden.

Bland annat ska föreningen kräva att framtida hyresgäster presenterar en skriftlig säkerhetsplan och ordnar intern utbildning i hur kriskommunikation utåt ska skötas. Föreningen vill ockå se till att alla frivilligarbetares välmående garanteras efter de upprörande händelserna.

Det misstänkta paret i fallet med stallet i Nådendal har båda varit aktiva medlemmar i Åbo Djurskyddsförening och mannen har dessutom suttit i föreningens styrelse fram till 25.5.2021.

Stallbyggnaderna ägs av Åbo Djurskyddsförening och det misstänkta paret hade också kört föreningens räddningsbil. Föreningen beslutade omedelbart att avbryta samarbetet med stallet så fort anklagelserna kom fram.

Åbo Djurskyddsförening är Finlands äldsta djurskyddsförening och har fungerat sedan 1871. Föreningen är också en av landets starkaste djurskyddsföreningar med över 300 frivilligarbetare.

Diskussion om artikeln