Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Zinedine Zidane lämnar Real Madrid för andra gången under tränarkarriären – inga pokaler denna säsong för den spanska fotbollsjätten

Från 2021
Zinedine Zidane återvänder till Real Madrid.
Bildtext Zinedine Zidane lämnar Real Madrid.
Bild: ullstein bild - Sven Simon / All Over Press

Real Madrids tränare Zinedine Zidane lämnar sin tränarpost endast några dagar efter att lokalkonkurrenten Atletico Madrid säkrat mästerskapet i den spanska fotbollsligan. Detta är andra gången under Zidanes tränarkarriär som han lämnar jobbet som tränare i klubben.

Real Madrid vann inte en enda tävling under denna säsong. Senast klubben blev helt utan pokaler var säsongen 2009-10.

Den 48-årige Zidane som spelade för klubben åren 2001-2006 gjorde en första framgångsrik tränarperiod för Real mellan åren 2016 och 2018. Real tog då tre raka segrar i Champions League, och segern i La Liga.

Han lämnade klubben i maj 2018, men återvände endast tio månader senare, och förde Real till en ny seger i La Liga.

Under den nyss avslutade säsongen åkte Real ut i ett tidigt skede av den spanska fotbollscupen Copa del Rey. Alcoyano från den spanska tredje divisionen slog då ut storklubben.

I Champions League nådde Real semifinal, men förlorade där åt Chelsea. Fortfarande är Zidane ändå den enda tränaren som vunnit Champions League tre gånger.

"En av Real Madrids stora ikoner"

Zidane hade ett år kvar av sitt kontrakt med Real, men klubben skrev på sin webbplats att man nu måste respektera Zidanes beslut.

– Vi tackar Zidane för hans professionalism, hängivenhet och passion under åren, och för vad han betyder för Real Madrid, skriver klubben på sin webbplats.

– Zidane är en av Real Madrids stora ikoner och hans arv sträcker sig långt utöver det som han uppnått som tränare och spelare i vår klubb. Han vet att han har en plats i supportrarnas hjärtan, och kommer alltid att ha ett hem i Real Madrid.


Diskussion om artikeln