Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter veckor av oro och frustration är Tim Sparv positivare runt EM-chanserna – utlovar också nytt löfte: "Presschefen springer naken"

Tim Sparv på landslagsträning.
Bildtext Tim Sparv har kunnat träna med landslaget den här veckan.

En rätt skeptisk Tim Sparv kom till veckans start på EM-uppladdningen. Efter positivare signaler från det opererade knät vågar finländska kaptenen tro på spel mot Sverige.

Skadeproblem har varit en gemensam nämnare för flera av Finlands nyckelspelare när den historiska EM-debuten närmar sig.

Med drygt två veckor till premiären mot Danmark finns det orosmoln runt bland annat Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo och Tim Sparv.

Den sistnämnde mötte finländska medier på spelarhotellet i Helsingfors på torsdagen. Två månader efter ingreppet i knät finns det fortfarande frågetecken runt Sparv.

– Jag har haft ett märkligt läge. Jag har inte kunnat njuta av att EM närmar sig. Jag har bara tänkt på knät, hur det känns och frågat mig om jag ens kan vara med. Det har gått ganska långsamt. Det har stressat mig mycket och det har varit frustrerande, säger Sparv.

– De senaste veckorna har varit tuffa både fysiskt och mentalt. EM är en så stor grej för oss i laget. Det skulle gräma ordentligt att inte kunna vara med. Jag är inte nära att vara helt hundra, men jag har fått positiva signaler från kroppen den här veckan. Det viktigaste är att kunna lita på att knät är stabilt. Dagens träning gick bra och det känns som att jag kan hjälpa laget på planen. 

Saknar matchform

Sparv berättar att han kände sig rätt skeptisk när han anslöt sig till landslaget i måndags. Under rehabperioden har det samlats vätska i knät och han medger att återhämtningen efter operationen har gått trögt.

– Nu är tanken att jag spelar mot Sverige på lördag. Det blir inte hela matchen, men åtminstone en halvlek. Den matchen ger en fingervisning till mig och resten av laget vilken roll jag kan tänkas ha i EM och hur kroppen svarar.

EM-sommaren – viktiga datum

  • 29 maj: Finland spelar mot Sverige i Stockholm.

  • 1 juni: Förbundskaptenen Markku Kanerva presenterar EM-truppen på 26 spelare.

  • 4 juni: Finland spelar sitt genrep mot Estland på Olympiastadion i Helsingfors.

  • 12 juni: Finland spelar sin första EM-match mot Danmark i Köpenhamn.

  • 16 juni: Finland spelar mot Ryssland i S:t Petersburg.

  • 21 juni: Finland avslutar gruppspelet i EM mot Belgien i S:t Petersburg.

De två bästa lagen i de sex EM-grupperna samt de fyra bästa grupptreorna går till åttondelsfinal i slutspelet.

Yle sänder uttagningen av EM-truppen och samtliga matcher i mästerskapet.

Sparv saknar matchform efter en trasslig vårsäsong i Grekland. Han har senast startat en seriematch i slutet av januari och har meddelat att AE Larissa är ett avslutat kapitel.

– Allt är öppet efter EM, men det blir knappast något exotiskt äventyr. Det motiverar mig inte nu. Men Grekland som land gav inga traumatiska upplevelser, så en fortsättning där är möjlig och det har faktiskt kommit ett par kontakter därifrån.

På grund av bristen av speltid är EM-uppladdningen med landskamperna mot Sverige och Estland avgörande för Sparvs slutspelsform.

– Stämningen i laget är väldigt bra och vi står framför karriärens höjdpunkt. EM blir en utmärkt möjlighet att visa vad finländsk fotboll kan. Vi har en gemensam, tuff dröm och det är att ta oss vidare från gruppen i EM.

Springer presschefen naken?

Finland möter i tur och ordning Danmark, Ryssland och Belgien i gruppspelet.

– Belgien är stor förhandsfavorit, Danmark och Ryssland har också spelat väldigt bra. Men vi får inte stampa på stället och vara nöjda över att vara med i ett mästerskap. Vi har stora förhoppningar på oss själva, säger Sparv.

Under EM-kvalet lovade Sparv att springa naken på ett torg om landslaget tar sig till EM. Sparv uppfyllde löftet på sitt sätt efter kvalsuccén.

Något nytt löfte på gång nu om Finland tar sig vidare från gruppen i EM? Sparv skrattar när Yle Sporten ställer frågan.

– Jag har inget löfte den här gången, men ”Tippis” har lovat att han springer naken om vi går vidare från gruppen.

”Tippis” – landslagets mångårige presschef Timo Walden – ville däremot inte bekräfta detta.

– Vi får se, säger Walden och ler.