Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige är tydligt på väg ut ur tredje vågen, öppnar upp i fem steg – Löfven: "Budskapet i dag är inte att pandemin är över"

Från 2021
Uppdaterad 27.05.2021 18:07.
En allvarlig man i övre medelåldern klädd i kostym ser in i kameran. Snett bakom honom finns Sveriges flagga.
Bildtext Coronaläget i Sverige ljusnar men smittspridningen är fortfarande hög, alla måste fortsätta följa restriktionerna, påminner statsminister Stefan Löfven.

Från och med 1 juni lättar en del coronarestriktioner i Sverige. Om det gäller även reserestriktionerna klarnar troligen under fredagen.

Under torsdagen har både Folkhälsomyndigheten och regeringen haft pressträff i Stockholm.

Regeringen bekräftade i dag de ändringar i restriktioner som aviserats redan tidigare, men kom också med en tidtabell för en öppningsplan i fem steg.

– Budskapet i dag är inte att pandemin är över. Snarare är det så att hur vi beter oss nu och framåt som avgör om vi kan genomföra ytterligare lättnader i restriktioner eller inte, sade statsminister Stefan Löfven på regeringens pressträff.

Datumen för öppningsplanen kan komma att ändra om läget så kräver. Socialminister Lena Hallengren understryker att det handlar om en helhetsbedömning.

– Det handlar om smittspridnignen, om belastningen på sjukvården och om vaccinationsgraden i befolkningen, säger Hallengren.

Just nu sjunker smittspridningen i Sverige ändå till och med bättre än den mest positiva av de tre prognoser som Folkhälsomyndigheten presenterade tidigare i våras.

Sverige öppnar i fem steg. Ett plock ur lättnaderna:

Steg 1 träder som tidigare meddelat i kraft den 1 juni. Då kommer bland annat publiktaket för olika typer av evenemang att höjas: för utomhusevenemang med anvisade sittplatser kan upp till 500 personer tillåtas. Restauranger får hålla öppet till 22.30 i stället för 20.30. Dessutom får högre utbildningar återgå till undervisning på plats.

Steg 2 träder i kraft den 1 juli. Då avlägsnas 8 personers regeln för privata sammankomster som i stället får ett maxtak på 50 personer. Restauranger får hålla öppet ännu längre och restriktionerna om fyra personer per bord tas bort. Begränsningarna på passagerarmängd i längre tåg- och bussresor tas också bort.

Vid steg 3, preliminärt i mitten på juli, kan kommunerna inte längre förbjuda vistelse på allmänna platser som stränder och parker. Rådet om munskydd i kollektivtrafiken tas också bort då, och gränsen för antal personer per kvadratmeter i till exempel affärer och nöjesparker. Trängsel ska fortsatt undvikas.

Steg 4 tas i september. Då tas alla begränsningar för allmänna sammankomster bort, och de slutliga begränsningarna på serveringsställen avlägsnas också.

Steg 5 har ännu inte någon tidpunkt, men i det steget upphör alla restriktioner som införts.

Utöver femstegsplanen kommer regeringen att återkomma i mitten på juni med ett ställningstagande om vaccinpass, gällande om de kan användas för att tillåta ännu större pulik på vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, under en begränsad period.

Tydlig minskning i smittspridning och intensivvårdsinläggningar de senaste två veckorna

Smittspridningen i Sverige har minskat i fem veckor i rad nu, men till en början långsamt och från en väldigt hög nivå. De två senaste veckorna är minskningen ändå tydligare.

Nyinläggningarna på intensivvården har också minskat mycket de senaste två veckorna, vilket syns tydligt i statistiken hos Intensivvårdsregistret.

Vaccinationstakten anses också god, 44 procent av den vuxna befolkningen har fått minst en vaccindos.

I de flesta regionerna har vaccineringen lett till en minskning i inte bara inläggningar för vård, utan också i smittspridningen. I Stockholm minskade antalet smittade med 40 procent förra veckan och takten är nästan lika god i många andra regioner.

Norrbotten är undantaget: där har smittspridningen inte minskat, utan regionen ser tvärtom en liten ökning bland framför allt de unga.

Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark-Wisell underströk på pressträffen att läget fortfarande är allvarligt och att den höga smittspridningen i Norrbotten visar att minskningen i smittspridningen fortfarande kan avta.

– Pandemin är inte över, underströk hon.

Lättnader i reserestriktioner för grannländerna?

Sverige har med några få undantag haft gränserna öppna för resenärer från EU- och EES-området under hela pandemin. Sedan januari gäller ändå att alla inresande som inte är svenska medborgare eller bor i Sverige måste ha ett negativt coronatest för att komma in i landet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att resenärer från EU-länder isolerar sig i sju dagar eller testar sig på dag fem för att bryta isoleringen.

Den svenska regeringens krav på coronatest för inresande gäller ändå bara fram till den 31.5, alltså måndag.

Folkhälsomyndigheten nämnde på pressträffen tidigare i dag att åtminstone rekommendationen om isolering kan komma att lättas från och med juni, särskilt när det gäller länder med låg smittspridning och god vaccintäckning.

På regeringens pressträff sade socialminister Lena Hallengren att regeringen återkommer om reserestriktionerna snart.

I praktiken är det troligt att det sker under fredagen eftersom kravet löper ut på måndag.

Diskussion om artikeln