Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dubbla praktmål av otippade matchhjälten Tony Sund – Lejonen tog väntad seger över jumbon Italien: "Har börjat rulla på"

Uppdaterad 28.05.2021 00:20.
Tony Sund firar mål.
Bildtext Tony Sund firar efter sitt första mål.

Väntevärdet var tre poäng – och Italien hade inte inga chanser att rubba Finland på torsdagskvällen. Den här gången var det backen Tony Sund som steg fram och avgjorde matchen med två snygga slagskott.

Nej, det var aldrig någon fråga om saken. Lejonen skruvade upp tempot från start och punkterade i praktiken matchen mot gruppens jumbo Italien på drygt åtta minuter.

Matchhjälte nummer ett? Tony Sund.

Pedersöresonen har fått stort förtroende under pågående VM. Sund inledde i det första backparet med Miika Koivisto både mot Norge och Italien. Dessutom är han enda back i finlands första power play-lina.

Knappt sju minuter in i den första perioden tackade han för det förtroendet då han pangade in 1–0 i numerärt överläge med ett tungt slagskott från blålinjen.

Arttu Ruotsalainen satte 2–0 på en kontring en och en halv minut senare – efter starkt defensivt arbete av ingen annan än Sund – och samtidigt var segern så gott som säkrad. Eller?

– Vi har startat bra, men det behövs ännu noggrannare hantering av pucken. Italienarna jobbar hårt och ger inget gratis. Vi måste jobba för att ta tre poäng, sa Sund i C Mores tv-intervju i pausen.

Videogranskning skrotade Italiens chockreducering

Han visste vad han talade om. Finland fick en kalldusch tidigt i den andra perioden då Luca Frigo styrde in pucken förbi Harri Säteri. Men en videogranskning visade att han gjort så med en hög klubba. Inget mål.

Istället steg Sund fram igen och satte 3–0 rakt upp i krysset förbi den italienska målvakten Justin Fazio. Mer än så krävdes inte på torsdagskvällen. Lejonen tog tre poäng och steg upp till etta i gruppen.

– Två mål är alltid kul, det händer inte varje dag att man lyckas med det så känslan är fantastisk, men det viktigaste var att ta tre poäng, säger Tony Sund efter matchen.

Laget före jaget, visst, men Sund kan ändå uppskatta att lyckas på ett personligt plan också.

– Jag kom ändå hit med den inställningen att jag ska bevisa att jag hör hemma här. Och jag tycker att mitt spel har börjat rulla på, medger Sund.

"Han har en stor roll i det här laget"

Det har också lagledningen märkt.

– Det säger väl något att han spelar i den första power play-femman. Han har en stor roll i det här laget, säger Jukka Jalonen till Yle Sporten.

Jalonen medger att Sund knep platsen i VM-laget tack vare en lyckad EHT-turnering i Tjeckien. För två år sedan var han också nära att vika sig en plats i guldtruppen.

– Han var väldigt nära då. Jag kan inte påstå att han skulle ha varit mycket sämre då åtminstone. En stor back som i dag visade att han kan göra snygga mål, säger tränaren och fortsätter:

– I klubblaget har han inte fått till det av någon anledning. Jag vet inte riktigt vad det är. Kanske tränarna borde kräva mer av honom, för ibland blir det lite svajigt. Men jag har inte mycket att säga till om det då jag inte tränar honom på en dagig basis.

VM fortsätter för Finlands del på lördag mot Tyskland. Efter det möter Lejonen ännu Lettland och Kanada.

– Det är tuffa matcher som återstår och nu är det full fokus på dem, säger Sund.

Resultat:

Finland–Italien 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)

6.50 Tony Sund (Petri Kontiola, Jere Innala) 1–0

8.20 Arttu Ruotsalainen (Niko Ojamäki) 2–0

28.33 Tony Sund (Saku Mäenalanen, Miika Koivisto) 3–0

Målvakter:

Harri Säteri FIN 4+3+4=11

Justin Fazio ITA 16+10+10=36