Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny coronaplan väcker frågor i Österbotten: "Det är en sak att samlas på en fotbollsläktare, en helt annan att trängas i ett vardagsrum"

Från 2021
Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen är ordförande i Österbottens coronasamordningsgrupp. Hon hoppas att österbottningarna kommer ihåg hur snabbt smittspridningen kan ta ny fart. Gruppens rekommendationer ges inte lättvindigt.
Bild: Yle/Elin Willows

På tisdag samlas Österbottens coronasamordningsgrupp, trots att man hade tänkt ha en mötesfri vecka. Orsaken är att regeringens uppdaterade coronaplan väcker frågor. Också på regionförvaltningsverken försöker man som bäst tolka de nya anvisningarna.

Yle Österbotten når överdirektör Marko Pukkinen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland en liten stund efter att han mottagit de nya anvisningarna från ministeriet.

- Jag tror att morgondagen kommer att gå till att läsa och tolka den här texten tillsammans med de andra regionförvaltningsverken i landet. Beslut från oss kommer tidigast på fredag men eventuellt först på måndag.

I praktiken innebär regeringens uppdaterade handlingsplan att regioner som befinner sig på epidemins basnivå inte ska ha några egentliga begränsningar för hur många personer som får delta i evenemang. Men exakt vilken roll regionförvaltningsverken kommer att spela har Pukkinen ännu inte till fullo lyckats uttyda.

Hans första tolkning av texten är att regionförvaltningsverken helt enkelt inte ska utfärda några beslut alls längre vad gäller offentliga tillställningar i områden där basnivå råder.

- Såsom Österbotten just nu. Däremot är det en helt annan sak vad gäller grannen Mellersta Österbotten, där vi har en allvarlig coronasituation. För sådana områden måste vi fortsätta fatta beslut. Så tolkar jag det här, säger Pukkinen.

Indisk variant i grannlandskapet bekymrar

Situationen i Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite är det som bekymrar Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen. Läget gör att hon är tveksam till regeringens beslut, som hon ser som en helomvändning.

- Eftersom man hittills haft så hårda rekommendationer så reagerade jag förstås på att vi nu plötsligt går åt ett helt annat håll, säger Kinnunen.

Under det senaste dygnet har hon diskuterat frågan inte minst med de ledande läkarna i Vasa sjukvårdsdistrikt. Man har färsk erfarenhet av att indisk virusvariant spridit sig från det hårt drabbade Mellersta Österbotten till Jakobstad, det vill säga in på Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Publik under ishockeymatch bär ansiktsskydd.
Bildtext Publik som samlats till en av matcherna i FM-ligan i ishockey senhösten 2020.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Eftersom smittspridningen ändå i det stora hela är så liten i Vasa sjukvårdsdistrikt just nu hade Österbottens coronasamordningsgrupp tänkt ha en mötesfri vecka nästa vecka. Men nu blir det nog ett möte på tisdag i alla fall, säger Kinnunen.

- Vi måste utvärdera läget på nytt nästa vecka med anledning av regeringens beslut.

Påminner om skillnaden mellan offentliga och privata tillställningar

Såväl Marko Pukkinen som Marina Kinnunen påminner ändå om skillnaderna i de olika nivåerna av beslutsfattande.

- Våra beslut baserar sig på lag och medborgarna kan lämna in klagomål om de anser att vi gör fel. Ministeriet styr över oss och vi måste såklart rätta oss efter regeringens linje, säger Pukkinen om regionförvaltningsverkens roll.

Men har du någon åsikt om regeringens beslut att öppna upp såhärpass mycket?

- Nja, jag hoppas förstås att det ska bli bra därför att vaccineringen ändå har gått så fort, att pandemin avtar i sommar för att så många är vaccinerade.

En medelålders man med kostym.
Bildtext Marko Pukkinen är överdirektör vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.
Bild: Yle/Merja Siiril�

Pukkinen påpekar ändå att han har stor förståelse för att Marina Kinnunen och de övriga ledamöterna i Österbottens coronasamordningsgrupp kanske väljer att ha kvar sina rekommendationer kring privata tillställningar, oavsett vad regeringen och regionförvaltningsverken besluter om offentliga tillställningar.

Vad tror då Marina Kinnunen att coronasamordningsgruppen kommer att fatta för beslut? I dagsläget rekommenderar gruppen att maximalt 20 personer samlas privat.

- Vi kommer att ta helheten i beaktande. Inte skulle jag genast säga att vi glömmer det där med 20. Det är en sak att samlas på en fotbollsläktare, och en helt annan att trängas i ett vardagsrum, säger Kinnunen.

Kinnunen påminner om hur snabbt smittspridningen kan ta fart på nytt.

- Och det står också i regeringens anvisningar att man måste ta i beaktande om det i närheten finns områden där det är värre, och vi tycker nog att det är ganska stor risk att det är så nära från oss till Mellersta Österbotten. Också från utlandet får vi regelbundet in nya fall.

Före tisdag fattar coronasamordningsgruppen i vilket fall som helst inga nya beslut, slår Kinnunen fast. I bästa fall går det så att läget, som nu långsamt ser ut att förbättras i Mellersta Österbotten, fortsätter lugna ner sig. Då blir besluten enklare att fatta, säger Kinnunen.

- Om Soite inte skulle ha det här läget så tror jag nog att vi skulle kunna glömma gränsen på 20, det är såklart mycket lättare om dom får det nerlugnat där.

Diskussion om artikeln