Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Tony Sund tog laget på sina axlar och fixade måstesegern – var fanns resten?

Finland försöker klämma in pucken nära Italiens mål.
Bildtext Det såg stundvis lika frustrerande ut i anfallet som tidigare under turneringen.

Tre poäng, check. Inget annat än en fullpoängare mot gruppens sämsta lag Italien fanns på kartan och Lejonen, eller närmare sagt Tony Sund, fixade precis det. Men samtidigt kan man tycka att det borde ha sett bättre ut, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Helhetsintrycket: Ett sömnpiller av rang

Finlands matcher mot blåbären i VM är i bästa fall riktigt tråkiga och målrika tillställningar. Den här gången räckte det med tre mål för att fixa segern.

Lejonen kom in i matchen med helt rätt inställning, öste på från start och fixade två avgörande mål i första. Men efter det? Slarvigt värre.

Man kan alldeles garanterat skylla på att matchbilden i första var så pass ensidig. Då är det bara mänskligt att man tappar gnistan.

Och då behövs det en utskällning av den sort som Jukka Jalonen uppenbarligen stod för i den andra pausen. ”Våra passningar var väl lite dåliga”, förklarade lotsen själv på presskonferensen efteråt.

I den tredje perioden såg det bättre ut, men matchen stod 3–0 och var redan avgjord. Vi ska inte dra några slutsatser på basis av den. Tre poäng är det viktiga, konstaterade också tvåmålsskytten Tony Sund.

Avgörandet: Tony Sund

Två slagskott av hög klass och ett starkt defensivt jobb som bäddade för att Niko Ojamäki skulle vinna puck och komma iväg på sitt två-mot-ett-anfall med Arttu Ruotsalainen. Pedersöres stora son fixade faktiskt den här segern nästan på egen hand.

Underhållningsvärdet 5/10

Med finlandssvenska glasögon kan man ju vara riktigt nöjd med det som Sund gjorde, men utöver det var matchen ungefär lika förutsägbar som väntat.

Snackisen: Publik på plats inom kort?

Spekulationerna säger nu att myndigheterna i Riga lär tillåta publik i hallarna från och med den 1 juni. I C Mores sändning talades det om några tusen pers i hallen där Finland spelar.

Och med tanke på det kan det vara bra att Lejonen ställs mot värdnationen före månadsskiftet.

Utropstecknet: Attityden var åtminstone rätt ...

Som tidigare konstaterat hade Lejonen taggat till rejält inför matchen, trots att motståndet stavades Italien. Efter den urkassa inledningen mot Norge är det bara positivt.

Och i tuffare matchern måste Finland vara på hugget från start. Det finns inget utrymme för slarv och billiga baklängesmål då.

Frågetecknet: … men det kändes ändå som att Lejonen tog ett steg bakåt

Fem mål mot Norge borde i ärlighetens namn ha inneburit minst lika många mot Italien också. Och den första perioden såg ju hyfsat bra ut.

Men oavsett vad orsaken var haltade anfallsspelet igen så otroligt mycket för det mesta. Nu handlade det om en motståndare som verkligen inte kunde mäta sig mot de finländska spelarna och det borde ha resulterat i åtminstone fler farliga chanser.

Nu kändes det som att Finland, eller närmare sagt Sund och Ruotsalainen, tog vara på de få som dök upp. Men, vi kan hoppas att det bara handlade om attityden efter den starka inledningen. Det ser nog Jalonen till att fixa i kommande matcher.

Lejonkungarna:

Tre stjärnor: Tony Sund

Inget behov att motivera ytterligare. Sund visade dessutom varför han är quarterback på blålinjen i den första power play-kedjan.

Två stjärnor: Arttu Ruotsalainen

Var för det mesta pigg och belönades med ett mål. Efteråt medgav säsongens succéspelare att målet betydde massor för självförtroendet. Men leder det till fler mål?

En stjärna: Olli Määttä

En NHL-back ska ta för sig mot Italien. Och det gjorde Olli Määttä på ett glädjande sätt. Behövde inte göra mirakel i defensiven utan var istället minst lika aktiv som Sund i anfallet. Det får han en stjärna för den här gången.

Fortsättningen: Nu blir det allvar igen

VM 2019 åkte Finland på en förlust mot Toni Söderholms Tyskland i gruppspelet. På grund av den förlusten tvingades Lejonen möta Tre Kronor i kvarten.

Nu är läget inte alls lika svartvitt. Grupp A är ett getingbo av rang och till och med gruppettan kan ställas mot ett riktigt vasst lag i kvarten. Egentligen känns alla lag i den andra gruppen farliga.

Men en seger finns på önskelistan oavsett. Om inte annars så för att få revansch på missräkningen för två år sedan.