Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanerna i senaten satte stopp för bildandet av en oberoende kommission som skulle ha utrett stormningen av Capitolium den 6 januari

Uppdaterad 28.05.2021 20:11.
Äldre man med kavaj, randig slips och glasögon.
Bildtext Senatrepublikanernas minoritetsledare Mitch McConnell vädjade till sina republikanska senatskolleger att rösta ner förslaget.

Senaten i USA röstade på fredag emot förslaget att grunda en oberoende kommission för att utreda händelserna den 6 januari i år, då kongressbyggnaden Capitolium stormades av en mobb Trumpanhängare. Fem personer dog i samband med stormningen.

Nästan alla demokrater i senaten röstade för att grunda kommissionen, medan de endast fick sex republikaner med sig. 

Sextio senatorer hade behövts för att förslaget skulle ha godkänts, men rösterna föll slutligen 54 för och 35 emot. Elva senatorer var frånvarande från omröstningen.

Bildandet av kommissionen har blivit en het fråga som delar de två partierna. Demokraterna anser att en oberoende utredning behövs för att blottlägga alla detaljer i anslutning till angreppet på Capitolium. 

Den stora majoriteten av republikanerna ser initiativet som politiskt motiverat och befarar att demokraterna skulle utnyttja kommissionen som ett politiskt slagträ för att svartmåla republikanerna inför mellanårsvalet år 2022.

Kommissionen föreslogs ha en jämbördig representation av republikanska och demokratiska medlemmar.

Förra veckan röstade representanthuset för att bilda en kommission. Då fick demokraterna 35 republikanska kongressledamöter med sig i omröstningen. 

Men redan inför fredagens omröstning hade republikanska senatorer, så när som på några undantag, gjort klart att de motsätter sig förslaget.

Trump: Kommissionen är demokraternas fälla

Ex-presidenten Donald Trump har kallat förslaget att bilda en utredande kommission för en “fälla”, gillrad av demokraterna.

Senatrepublikanernas minoritetsledare, Mitch McConnell, hade inför omröstningen vädjat till sina republikanska senatskolleger att rösta ner förslaget som en form av “personlig tjänst” till McConnell själv.

– Jag tror inte att ytterligare en kommission skulle avslöja viktiga nya uppgifter eller leda till försoning, sade McConnell på torsdag förmiddag.

Demokraternas senatsledare Chuck Schumer menade att kommissionen behövs för att återuppbygga förtroendet för demokratin i USA.

– Vi behöver mer än någonsin en oberoende och tillförlitlig kommission där båda partierna är representerade. Det är viktigt att fastställa fakta och påbörja återuppbyggnaden av förtroendet för vår demokrati.

Demokraterna har kritiserat republikanerna för att vara “rädda för sanningen” och för att fortfarande gå i ex-presidenten Donald Trumps ledband.

– Det verkar som om senatrepublikanerna motsätter sig kommissionen eftersom de är rädda för att uppröra Donald Trump och äventyra deras valkampanj i mellanårsvalen, tillade Schumer.

"Han gjorde endast sitt jobb"

Tidigare under torsdagen besökte familjemedlemmar till polisen Brian Sicknick senaten för att vädja till en grupp republikanska senatorer om att rösta för en kommission.

Sicknick dog till följd av skador han fick då han tjänstgjorde under stormningen av kongressbyggnaden.

– Han ställde upp för sitt land, sade Sicknicks mor, Gladys.

– Han gjorde endast sitt jobb och råkade illa ut. Det är väldigt sorgligt.