Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Assad utlyst till överlägsen valsegrare i Syrien

Från 2021
Uppdaterad 28.05.2021 06:59.
Hundratals människor firar och viftar med syriska flaggor.
Bildtext al-Assads anhängare firade valsegern men valet erkänns inte av oppositionen.
Bild: EPA-EFE/YOUSSEF BADAWI

Syriens president Bashar al-Assad har som väntat vunnit en jordskredsseger i landets presidentval.

Enligt valmyndigheterna fick Assad drygt 95 procent av rösterna i det hårt kritiserade valet. Valdeltagandet uppges ha varit nästan 80 procent.


Al-Assads regim uppger att valet visar att landet fungerar som vanligt trots det långa och inbördeskriget som krävt hundratusentals syriers liv och rivit 11 miljoner på flykt.


Den splittrade syriska oppositionen beskriver valet som en fars. Den syriska oppositionsalliansen SNC anser att regimen visar förakt för det syriska folket genom att hålla valet.


– Det är ett beslut av regeringen, med stöd att Ryssland och Iran, med målet att döda den politiska processen. Det är fortsatt tyranni, säger SNC:s talesman Yahya al-Aridi till BBC.


Varken fritt eller rättvist

USA och EU uppgav tidigare att de anser att valet varken är fritt eller rättvist. Då al-Assad själv röstade på onsdagen sa han att kritiken har noll betydelse.

Den FN-ledda fredsprocessen för Syrien siktade på att arrangera ett internationellt övervakat val som sedan skulle öppna väg för en ny författning och fred. I stället lät al-Assad välja om sig till en fjärde mandatperiod.

al-Assad har styrt Syrien sedan 2000. Han efterträdde då sin far Hafez al-Assad som höll landet i ett järngrepp sedan mitten av 1970-talet.

Regimens styrkor kontrollerar kring en tredjedel av Syrien. Resten kontrolleras av jihadister eller kurdiska styrkor.

Valet hölls inte i den jihadistkontrollerade provinsen Idlib eller i den kurdiska enklaven i nordöstra Syrien.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln